Nuon
Gisteren onthulde het Nuon Solar Team de vernieuwde Nuna8s waarmee ze volgende week de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika hopen te winnen. Het grootste nieuwtje: een nieuw zonnepaneel dat de studenten van de TU Delft “het beste paneel ter wereld” noemen.

Het nieuwe zonnepaneel is zo efficiënt door de nieuwe ’light trapping technology’ van DSM. De kubus gevormde hoeken zorgen ervoor dat het zonlicht minder gereflecteerd wordt. Bij laagstaande zon wordt op deze manier meer licht opgevangen en omgezet naar energie. Dit moet één procent meer energie opleveren dan het zonnepaneel dat voorheen gebruikt werd. Dat lijkt weinig, maar voor het Nuon Solar Team betekent dit dat er ruim 200 kilometer meer gereden kan worden gedurende de race dan met het voorgaande zonnepaneel. Ook is het paneel gemakkelijker schoon te maken zonder de zonnecellen te beschadigen.

Gisteren, twee dagen voor de start van de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika, maakten de studenten van de TU Delft hun zonneauto open zodat de wedstrijdorganisatie de zonneauto van binnen en buiten kon bestuderen. Onder andere het nieuwe zonnepaneel werd getest. Hier wordt ook bepaald of Nuna aan de regels voldoet om op de openbare weg te mogen.

Een andere vernieuwing, die extra energie oplevert voor de zonneauto, is een gespiegeld oppervlakte op de cockpit. Dit zorgt voor extra reflectie van het zonlicht op het zonnepaneel. Ook op andere vlakken boekt Nuna8s vooruitgang. Zo is de aerodynamica rondom de auto ruim twee procent verbeterd ten opzichte van vorig jaar door een algehele geoptimaliseerde vorm. De laatste grote vernieuwing van het Nuon Solar Team wordt 22 september, tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de race bekend gemaakt.

Morgen kun je live meekijken naar hoe het Nuon Solar Team de kwalificatieronde rijdt. Vanaf 12:00 op het plein voor de Markthal in Rotterdam is het mogelijk om een kijkje te nemen op een groot scherm.

De SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika duurt acht dagen, en legt een route af van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team doet mee met een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden. Het is de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers afleggen. Het team van de TU Delft wil ruim 4500 kilometer rijden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.