Goedkopere accu’s, goedkopere auto’s.

Northvolt is een naam die zo nu en dan opduikt. Het bedrijf is opgericht door de Zweed Peter Carlsson, die eerst een hoge positie uitoefende bij Tesla. Er komen twee accufabrieken, een in Zweden en een in Duitsland. Onvermijdelijk wordt de concurrentie gezocht Aziatische grootmachten als CATL en LG Chem.

Het wordt vooral interessant als de inzet van Northvolt leidt tot een prijsdoorbraak. Precies dat wordt in het vooruitzicht gesteld, zo meldt Carlsson ten overstaan van de Duitse publicatie Handelsblatt. Het is echter niet onmiddellijk zover, want pas bij productie in grote aantallen wordt schaalvoordeel bereikt. Het doel is om de magische grens van $ 100 (€ 84) per kilowattuur te doorbreken. Volgens onderzoeksbureau Cairn Energy produceert Tesla nu voor $ 120 (€ 100) per kilowattuur en komt Volkswagen uit op een prijs van $ 140 (€ 117) per kilowattuur.

Northvolt bouwt eerst zijn de fabrieken. In 2021 wordt de locatie in het Zweedse Skellefteå in gebruik genomen en naar verwachting gaat in 2024 de productie van start in het Duitse Salzgitter. Het grote voordeel van Zweden is trouwens dat energie van waterkrachtcentrales kan worden gebruikt, de fabriek in dat land moet een capaciteit krijgen van 32 GWh. Voor Duitsland wordt voorzien in wat minder capaciteit, namelijk 16 GWh voorzien, dat later mogelijk wordt uitgebreid naar 24 GWh. Carlsson meldt trouwens dat het verkrijgen van vergunningen in Duitsland ingewikkelder is dan gedacht.

De automerken BMW en Volkswagen behoren tot de investeerders in Northvolt. Als bekend verondersteld mag worden zet vooral Volkswagen vol in op ev’s, alleen in Europa heeft het merk vanaf 2025 jaarlijks 150 GWh nodig voor zijn auto’s.

Beeld: het ideale plaatje van een Northvolt-accufabriek


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.