Twee Nissan Leafs in Las Vegas
Dat moet leiden tot betere zelfrijdende Nissans.

Het klinkt ergens wat strijdig, want ver weg van planeet aarde zijn er geen onvoorspelbare verkeersdeelnemers te vinden. Toch hebben Nissan en NASA (National Aeronautics and Space Administration), of meer specifiek NASA Ames Research Center, aangekondigd dat een al langer bestaand samenwerkingsverband wordt bestendigd. Dit is bekend geworden op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas (Verenigde Staten).

Seamless Autonomous Mobility, waarvoor ook is samengewerkt met de NASA bestaat al sinds een jaar. Het systeem moet het mogelijk maken om een autonoom rijdende vloot te beheren. De komende vijf jaar zal er worden gewerkt aan het geavanceerder maken van autonome voertuigsystemen en zullen er verschillende tests worden uitgevoerd, om uiteindelijk autonome vervoersdiensten aan te kunnen bieden.

“We hebben SAM gebouwd op basis van technologie die NASA heeft ontwikkeld voor het beheer van interplanetaire maanwagens (rovers). Het is ons doel om SAM in te zetten voor organisaties die een vloot van autonome voertuigen veilig op willen laten gaan in een onvoorspelbare stedelijke omgeving, met taxidiensten, openbaar vervoer, transport- en bezorgdiensten. De laatste fase van ons reeds bestaande onderzoeksverdrag met NASA brengt ons dichterbij dat doel en zal bestaan uit het testen van SAM op de openbare weg”, aldus de Nederlander Maarten Sierhuis, directeur van het Nissan Research Centre in Silicon Valley (Californië, VS).

Het einddoel is het volstrekt alledaags maken van autonoom rijden in een stedelijke omgeving. Nissan test overigens al sinds jaar en dag met autonome Leafs. In 2013 was het merk van plan om in 2020 meerdere autonome auto’s op de weg te hebben. Of dat gehaald wordt is de vraag. De nieuwe Nissan Leaf heeft geavanceerde rijhulpen, maar volledige autonomie wordt nog niet geboden.

Beeld: twee Nissan Leafs in Las Vegas


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.