Nissan xStorage
Autofabrikant Nissan verbreedt zijn werkterrein en biedt in Nederland nieuwe producten en services aan, gericht op wonen en energieopslag.

Op de vakbeurs Building Holland (17-19 april in Amsterdam RAI) presenteert het bedrijf de xStorage-thuisbatterij in de allereerste Plusleven-woning. Nissan koppelt zonnepanelen aan de thuisbatterij en biedt op die manier een alles-in-een-oplossing die gebruikt kan worden door de meeste huishoudens, zoals we eerder al schreven.

De xStorage-batterijen zijn gemaakt van gebruikte batterijmodules uit de elektrische Nissan LEAF. Deze hightech componenten krijgen een tweede leven en ondersteunen op die manier de transitie naar duurzame energie. Ze slaan de overdag geproduceerde zonne-energie op voor gebruik in de avond en nacht.

Nissan is partner van 4YEF (Four Your Energy Freedom), een initiatief dat zich richt op het kosteloos opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld via woonhuizen. Tijdens Building Holland is de xStorage-thuisbatterij te vinden in een Plusleven-woning die 4YEF op de beurs presenteert. Het is een huis vol duurzame energiesystemen gericht op comfortabel en gezond wonen. De Plusleven-woningen zijn onderling verbonden, produceren zelfstandig duurzame energie, slaan het op en delen het, waardoor de woningen een autonoom energie-ecosysteem vormen.

Nissan xStorage

Het is niet alleen theorie. In Voorhout verrijzen in de nieuwe wijk Hooghkamer straks 33 woningen, elk voorzien van xStorage-energieopslag. Het zijn Plus-op-de-Meter-woningen die meer energie opleveren dan verbruiken. Het overschot wordt opgeslagen en/of verkocht waardoor de installaties ook een financieel rendement opleveren voor de eigenaren. Nissan levert aan de gezamenlijke wijkbewoners ook 2 elektrische LEAF’s als deelauto. Ze rijden op duurzame stroom van de woningen en verminderen de parkeerdruk in de wijk, waardoor er meer ruimte is voor groen en bewoners.

Het is een mooi begin, maar Tesla lijkt op dit vlak weer wat voorop te lopen. In Australiƫ wil men de komende vier jaar 50.000 huizen met een soortgelijke energieoplossing voorzien.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.