Nissan Leaf
Nissan is massaal begonnen autonome prototypes los te laten in Japan. De Aziaten experimenteerden al eerder met de techniek, maar een werkende versie voor de consument komt eraan.

Ze moeten wel, nu Tesla zijn Model S voorzien heeft van Autopilot. Het oorspronkelijke plan van Nissan was om voor 2020 het systeem te gaan integreren, maar blijkbaar is er druk op de ketel gezet en kunnen we eind 2016 de eerste autonome Leafs gaan verwachten.

In tegenstelling tot Tesla, beperkt Nissan zich nog slechts tot Japan. Waar de Amerikaanse autobouwer de consumenten als proeftuin gebruikt om zo data te verzamelen, pakken de Japanners het anders aan. Nissan wil een ongeluk-vrij systeem op de markt brengen en komt daarom met ‘Piloted Drive 1.0’. Het autonome concept werkt alleen op de snelweg en bij druk verkeer. Later in 2018 komt versie 2.0, waarbij onder andere de auto zelf in staat is om van baan te verwisselen. Uiteindelijk moet in 2020 een compleet autonoom systeem zijn intrede gaan doen. Of dit wereldwijd te gebruiken zal zijn of slechts in Japan, is nog even afwachten.

Het prototype heeft vernuftige attributen als microgolfradar, laserscanners, camera’s, ultrasnelle computerchips en een speciaal ontwikkelde HMI (Human Machine Interface]. Al deze componenten helpen de auto bij zelfstandig rijden op zowel de snelweg als in de stad. Twee componenten, die Nissan heeft ontwikkeld, maken Piloted Drive in stedelijk gebied mogelijk. Dat is ten eerste een miniatuur laserscanner. De scanner bepaalt de afstand tussen de auto en zaken in zijn omgeving dankzij exacte driedimensionale metingen, waardoor de auto in staat is door zeer krappe ruimte te navigeren. De andere innovatieve technologie betreft een achtvoudig 360 graden camerasysteem dat gebruikt wordt op kruisingen en zeer bochtige wegen.

2020 is sowieso een belangrijk jaar voor de Japanners. Voor het eerst sinds 1964 zullen in Tokio de Olympische Zomerspelen plaatsvinden. Omdat alle ogen van de wereld gericht zullen zijn op het Oosterse land, zullen veel belangrijke aankondigingen dan ook plaatsvinden in datzelfde jaar.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.