Het is bijna 3,5 jaar geleden dat we voor het laatst over de Nissan Land Glider Concept hoorden. Echter, de plannen voor een elektrische tweezitter zijn zeker niet van de baan.

Nissan werkt aan een innovatief stadsvoertuig die beter zou moeten zijn dan de Twizy van partner Renault. Etienne Henry, hoofd strategie en planning bij Nissan, zegt dat de nieuwe auto het compacte en wendbare van een motorfiets moet combineren met de veiligheid en bescherming tegen de elementen van een gewone auto. Met de Twizy had Renault hetzelfde doel voor ogen, maar volgens Henry kan dit type voertuig nog verder geoptimaliseerd worden.

Renault presenteerde de Twizy als een alternatief voor scooters in drukke Europese steden. Sinds zijn debuut vorig jaar wordt hij geleverd als 45 km/u versie (5 pk) of met een sterkere, 17 pk motor waarmee het autootje de 80 km/u haalt. Binnenkort mogen we ook een bestelbusvariant verwachten.

De Twizy is niet de enige in zijn soort. In 2008 liet Nissan de eerste plaatjes van hun Land Glider concept zien en onthulde de driedimensionale versie op de Tokyo Motor Show in 2009. Net als een motorfiets helt deze “auto” in de bochten, maar biedt de veiligheid en stabiliteit van vier wielen en een gesloten cabine. Nissan zei destijds dat de Land Glider slechts een ontwerpstudie zou blijven. Toyota toonde dit jaar in Geneve een soortgelijk voertuig, de i-Road driewieler, die volgend jaar met een gelimiteerde oplage zal worden ingezet in een Frans autodeelprogramma.

Henry gaf aan dat de Land Glider een “interessant concept met uitdagende en veelbetekenende technologie” was, maar zegt niet of het design of de techniek in de toekomstige EV terugkomen. Wel zou het een succesvolle mix tussen een motorfiets en auto worden op dezelfde manier als de Qashqai de voordelen van een hatchback combineert met het uiterlijk van een SUV. Eén van de doelen van de nieuwe EV is om de files in stedelijke gebieden aan te pakken. “It’s clear we need to offer an efficiency in terms of compactness, of space usage. Probably this will have an answer to this question.” Wanneer de nieuwe auto wordt onthuld is nog niet bekend.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.