Nissan heeft zo veel LEAFs verkocht, dat zij een overschot aan ZEV kredieten hebben opgebouwd. Net als Tesla kunnen zij deze nu voor een leuk bedrag verkopen aan minder uitstootvriendelijke merken.

Bij de verkoop van een emissievrij voertuig geeft Californië als beloning zogenaamde ZEV kredieten. De fabrikant krijgt hiermee het recht om een voertuig mèt uitstoot te verkopen. Een interessante regeling om de uitstoot in de Amerikaanse staat drastisch terug te dringen, maar erg lastig voor merken met minder aantrekkelijke of zelfs geen EV’s.

Omdat Tesla puur elektrische auto’s produceert en dus geen nut heeft voor de kredieten, kunnen zij deze voor goud geld aan andere fabrikanten verkopen. Hun behaalde winst is deels te wijten is aan deze verkoop.

Nissan heeft nu genoeg LEAFs verkocht dat zij een overschot aan kredieten van de hand kunnen doen. “We hebben koolstofkredieten om te verkopen, en we verkopen ze; Californische ZEV kredieten“, zei vicepresident Andy Palmer. Wanneer, aan wie en voor hoeveel de kredieten worden verkocht werd verzwegen. “Hoewel Nissan is benaderd door andere autofabrikanten betreffende emissiekrediettransacties, worden deze onderhandelingen en het resultaat van iedere transactie strikt confidentieel gehouden door alle betrokken partijen“, aldus een woordvoerder van Nissan.

De twee fabrikanten zullen er waarschijnlijk niet lang meer van deze regeling kunnen profiteren. Californië overweegt namelijk de ZEV kredieten af te schaffen. Voor Nissan is het slechts een leuke bijverdienste, maar Tesla zal het nog wel eens lastig kunnen krijgen. Echter, CEO Elon Musk is voorbereid. Hij verwacht dat deze bron van inkomsten zal afnemen nu Tesla meer auto’s in het buitenland gaat verkopen. In het vierde kwartaal van dit jaar zou de fabrikant winstgevend moeten zijn, puur met autoverkoop. (Via Bloomberg)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.