Bi-directioneel laden, om optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.

Nissan Leaf bij V2X-lader

De Nissan Leaf is één van de weinig auto’s die momenteel op de markt is en energie kan terugleveren. Deze ev is dus geschikt voor V2X-toepassigen; vehicle to anything betekent dat de auto als stroombron kan worden gebruikt.

Door samen te werken met netbeheerder Tennet en leverancier van energieoplossingen Envision Digital wordt effectief gebruik gemaakt van deze bi-directionele vorm van opladen, onder andere bij het hoofdkantoor van Nissan in Amsterdam. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van het “zonnedak” met een capaciteit van 3 MW. De opgewekte stroom vloeit richting de accu’s van de auto’s die aan de V2X-laders zijn gekoppeld, en kan dan weer worden ingezet om pieken op te vangen.

Ook in verscheidende andere Europese landen heeft Nissan V2X-laders geïnstalleerd.

Voorlopig is bi-directioneel laden geen gemeengoed, omdat dit alleen kan met auto’s met een Chademo-laadaansluiting. Het binnen Europa gangbare Combined Charging System (CCS) wordt vooralsnog niet ondersteund. Wanneer zonne-energie en windenergie aan belang winnen in de energiemix, komt hier ongetwijfeld verandering in.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Werkt uitstekend voor landen rond de evenaar.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.