Nissan Leaf deelauto's
Verduurzaming van een woonwijk. Het gaat niet eens om nul-op-de-meterwoningen maar om energieproducerende woningen.

Daaraan draagt Nissan zijn steentje bij. Het gaat om een nieuwbouwproject in Voorhout, een wijk genaamd Hooghkamer. Er staan 33 huizen zijn voorzien van zonnepanelen, warmteopslag en een Nissan xStorage-batterij. Die zijn energiepositief en vormen dus geen belasting voor het stroomnet.

De Nissan xStorage-batterij is een thuisbatterij en exact dezelfde als ook wordt gebruikt in de Nissan Leaf. Het doel is uiteraard om overdag zonne-energie op te slaan, waarvan de hardwerkende bewoners dankbaar gebruik zullen maken als ze na een lange werkdag moegestreden op de bank neervlijen.

Koen Maes, Managing Director van Nissan Benelux hierover: “Deze woningen zijn het tastbare resultaat van onze Nissan Intelligent Mobility-visie. We zetten sterk in op de ontwikkeling van een ecosysteem voor de productie, opslag en het gebruik van duurzame energie voor wonen, werken en rijden. Eerder presenteerden we al ons immense energie-opslagsysteem in de Johan Cruijff ArenA en het collectieve zonnedak op ons Europese magazijn in Amsterdam. Nederland doet het heel goed als pioniersland.”

Het project is een initiatief van 4YEF, dat staat voor Four Your Energy Freedom. Er wordt samengewerkt met Nissan. De woningen leveren energie, maar kunnen ook onderling de opgewekte energie verdelen.

Twee Nissan Leafs worden in de wijk ingezet als deelauto. Naar verwachting maakt dit voor velen de tweede auto overbodig. Voor zover bekend worden de accu’s van de Nissans niet gebruikt om energie terug te leveren en worden er dus geen v2x-laders ingezet.

Beeld: overdracht van de twee Nissan Leafs, links Adriaan Harthoorn van 4YEF, rechts Koen Maes van Nissan


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.