De doelmatigheid van de Nissan Leaf voorbij.

Nissan Ariya

Over een Nissan Leaf kan erg veel worden gezegd, maar niet dat ook maar iemand overdonderd wordt door het ontwerp. Het is vooral een erg dienstbare auto, die voldoende binnenruimte en veel comfort biedt.

Dat Nissan ook tot andere dingen in staat is, blijkt wanneer we deze Nissan Ariya zien. Deze elektrische coupé-crossover is officieel onthuld. Het ontwerp is rustig en wat glooiend, met een paar scherpe vouwen die de bumperhoeken markeren. De auto wordt nu gedemonstreerd in een modieuze bronstint, die we eveneens in het interieur zien terugkomen. Het interieur oogt als een Tesla-interieur dat aan gezelligheid heeft gewonnen. Een scherm met de voor de snelheid en andere essentiële informatie wordt gepaard aan een scherm voor navigatie en andere infotainment, de beide schermen meten 12,3″. Spraakherkenning is aanwezig. Tegen deze auto kan “Hey Nissan” worden geroepen. Remote Software Update maakt het mogelijk om auto’s zonder enige koppeling aan een computer van de laatste softwarevariant te zien.

De Nisan Ariya staat op een platform dat we vaker zullen gaan tegenkomen binnen de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Er zijn verschillende aandrijflijnen beschikbaar. Voor ons Europeanen is het goed te weten dat er gebruik wordt gemaakt van een CCS-aansluiting voor snelladen, op deze wijze kan met maximaal 130 kW worden opgeladen. Verder is er in geval van het grootste accupakket een driefase-boordlader aanwezig, zodat kan worden opgeladen met 11 kW bij een publiek laadpunt. Voor het kleinere accupakket geldt een laadvermogen van 7,4 kw (één fase, 32 ampère). Er worden twee accu’s aangeboden, de ene met een beschikbare capaciteit van 63 kWh, de andere met een capaciteit van 87 kWh. Een primeur voor Nissan is dat het accupakket vloeistofgekoeld is, iets dat de levensduur ongetwijfeld ten goede komt.

De coupé-crossover is er ook in een Performance-uitvoering, met een vermogen van 290 kW (395 pk) en een koppel van 600 Nm, uitsluitend verkrijgbaar in combinatie met het grootste accupakket. De instapversie heeft 160 kW (218 pk) en een koppel van 300 Nm. Het rijbereik ligt tussen de 360 kilometer en 500 kilometer. Zowel voor- als vierwielaandrijving is mogelijk.

Deze nieuwe Nissan komt eind 2021 naar Europa.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.