NIO EVE van boven
Wat is er mis mee om in druk spitsverkeer geheel autonoom op de plaats van bestemming te worden gebracht? De NIO EVE maakt de file weer leuk.

De Chinese fabrikant NIO is zich in rap tempo aan het specialiseren in autonoom rijden. Eerder kwam de fabrikant met de EP9, een elektrische hypercar die inmiddels op een aantal circuits records heeft gevestigd. Niet op zomaar wat plaatsen, maar onder andere op de Nürburgring.

Nu heeft de fabrikant de EVE gepresenteerd. Een personenauto met een vrij conventionele vorm en concept-fähige grote wielen. Het is NIO’s visie op een autonome toekomst, waarin auto’s dienstbare voertuigen zijn die het de inzittenden makkelijk maken. De auto heeft een elektrische aandrijflijn en is voorzien van verschillende snufjes.

Met NOMI beschikt de auto over kunstmatige intelligentie met een menselijke interface, om zowel binnen als buiten de auto contact te maken in woord en beeld. Daarvoor kan het active glass worden gebruikt. De auto is namelijk niet voorzien van zoiets ordinairs als getint glas, maar beschikt over de mogelijkheid om dingen te projecteren waardoor er sprak is van augmented reality. In de EVE kan worden gewerkt of worden ontspannen. Een (laptop)tafeltje is aanwezig, maar ook één stoel met ligfunctie. Een schuifdeur zorgt voor een gemakkelijke toegang tot de auto.

NIO wil in 2020 in de Verenigde Staten met elektrische auto’s op de markt komen.

Of die auto’s erg op de EVE zullen lijken is de vraag. Er kan getwijfeld worden aan de authenticiteit van het ontwerp, de EVE lijkt een behoorlijk directe kopie te zijn van de Faraday Future FF91. Deze FF91 werd eerder gepresenteerd dan de NIO en is de conceptfase voorbij. Onderstaand twee fotos’s ter vergelijk.

NEO EVE van achter
NIO EVE

Faraday Future FF91 van achter
Faraday Future FF91


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.