Nikola Tre
Dat is nog eens een verrassende wending. Eerder zette nieuwkomer Nikola nog met volle overtuiging in op waterstof.

Een waterstoftruck is met recht onderscheidend te noemen. De Tesla Semi is uiteraard volledig elektrisch en traditionele vrachtwagenfabrikanten brengen eveneens elektrische trucks op de markt. Moet het rijbereik hoog zijn, dan is er echter één groot nadeel en dat is het gewicht dat het accupakket in de schaal legt. De waterstoftruck lijkt dan in het voordeel te zijn.

Nikola heeft grootse plannen om de waterstoftruck tot een succes te maken en is hierin bloedserieus. Zo wil de fabrikant in Amerika zorgen voor een eigen netwerk van waterstoftankstations met landelijke dekking. Er is door Nikola een drietal vrachtwagens aangekondigd, de One, Two en Tre. De eerste twee hebben een kenmerkende torpedoneus, terwijl de laatste een compactere cabine heeft en daardoor beter geschikt is voor de krappe Europese wegen.

De vrachtwagens worden momenteel ontwikkeld. Duidelijkheid over alle de plannen volgt in april van dit jaar tijdens een evenement dat Nikola World is gedoopt. In de tussentijd wordt haast plompverloren meegedeeld (Twitter) dat de Nikola Two en Tre ook geleverd zullen worden met volledig elektrische aandrijflijn, de capaciteit van het accupakket is in alle gevallen heel behoorlijk. Er kan naar believen worden gekozen tussen een capaciteit van 500 kWh, 750 kWh of zelfs 1 MWh. Alleen het accupakket is goed voor een gewicht van 10.500 kg, in geval van de 1 MWh-variant. De fabrikant belooft (Twitter) dat er met een trekker-trailercombinatie met een gewicht van 36 ton ongeveer 650 kilometer kan worden gereden.

Allicht dat de volledig elektrische trucks van Nikola niet de aangewezen keuze zijn voor verre Europese ritten, maar op de middellange afstand lijken ze prima inzetbaar te zijn. Zeker als de snellaadstations zo worden ingericht dat er ook met een vrachtwagen valt te komen, zou de Nikola Tre best wel eens tot een groot succes kunnen uitgroeien.

Beeld: Nikola Tre


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.