Nikola Two
Te mooi om waar te zijn, of technologie die we bij menig merk gaan terugzien?

Nikola is een vrij nieuwe fabrikant die een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations in het vooruitzicht stelt, althans in Amerika, en zowel met waterstoftrucks als volledig elektrische trucks op de proppen komt. Nu wordt melding gedaan van een meer dan interessante vondst; een heuse wonderbatterij. Een uitvinding die vaker wordt gedaan, met de regelmaat van de klok komt er een bericht langs over radicale verbeteringen van de accutechnologie.

Er wordt gewerkt met vrijstaande, zelfondersteunende elektrodes die een viermaal hoger dichtheid hebben dan de nu gangbare lithium-ionaccu’s. De levensduur bedraagt ten minste 2.000 laadcycli en ook daarna is het prestatieniveau nog heel behoorlijk. De productiekosten liggen de helft lager dan bij lithium-ionaccu’s.

Doordat het niet langer noodzakelijk is om gebruik te maken van een rasterwerk in het accupakket, neemt de efficiƫntie toe. De energiedichtheid ligt hoger, wat in vergelijking met de huidige generatie accupakketten, het rijbereik van een ev zomaar kan doen verdubbelen, zonder dat de omvang toeneemt. Ook recycling zal eenvoudiger zijn, omdat er minder zware metalen worden gebruikt. Concessies aan de veiligheid worden uiteraard niet gedaan.

Het beste nieuws is dat andere partijen gebruik kunnen maken van deze accutechnologie, zolang er maar een bijdrage wordt geleverd aan de verdere ontwikkeling.

Beeld: Nikola Two


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.