Er gaat nog enige tijd overheen voor de trucks van Nikola, op waterstof of elektriciteit, daadwerkelijk van de band rollen.

Nikola Tre

Nikola zou eerst niets dan waterstoftrucks gaan bouwen. Daar zijn elektrische trucks bijgekomen. Voor de Europese markt is er de Nikola Tre, de enige uit het modelaanbod zonder een torpedoneus die derhalve stukken praktischer is op de wat krappere wegen.

Een gunstig teken is dat Iveco geld steekt in Nikola. De beide partijen hebben en joint venture opgericht en zullen gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van de Tre in de Zuid-Duitse stad Ulm. Zo kan de traditionele vrachtwagenbouwer profiteren van de kennis van de nieuwkomer, om ook de eigen trucks op termijn minder milieubelastend te laten zijn.

Ondertussen lijkt het er in vaderland Amerika vrij rustig aan toe te gaan. Pas nu wordt begonnen met het bouwrijp maken van de grond waarop de fabriek van Nikola komt te staan. Het gaat om de plaats Coolidge, ten zuiden van Phoenix in de staat Arizona. De oppervlakte van het terrein bedraagt 300.000 vierkante meter.

De eerste fase van de fabriek is naar verwachting eind 2021 gereed, daarna wordt er gerekend op een duur van 12 tot 18 maanden om de bouw geheel af te ronden. Hiermee is een investering van $ 600 miljoen (€ 515 miljoen) gemoeid. In Amerika zullen de Nikola Two en Tre worden gebouwd. Uiteindelijk is er een capaciteit van 35.000 eenheden per jaar.

Als eerste zal worden begonnen met de productie van de Nikola Tre in Duitsland, in de loop van 2021. Productie in de Amerikaanse fabriek volgt niet veel later.

Het lijkt dat er nog even moet worden afgewacht, voordat Nikola waterstoftrucks in behoorlijke aantallen op de weg weet te zetten. Waterstof blijft nog wel even de brandstof van de (nabije) toekomst, hoewel een merk als Hyundai wel degelijk vaart probeert te maken en doende is met het inzetten van trucks met een brandstofcel.

Beeld: Nikola Tre


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.