Auto’s zijn 24 procent zuiniger geworden in de afgelopen 4 jaar. De nieuwverkoop van elektrische auto’s en elektrische snorfietsen laten in diezelfde periode een toename van soms honderden procenten zien. Het is maar een greep uit de statistieken verzameld in de Duurzaamheidsmonitor 2012 en Mobiliteit in Cijfers Auto’s 2012/2013, de jaarlijkse uitgaven van BOVAG en RAI Vereniging.

126 gr/km
De statistieken in de Duurzaamheidsmonitor 2012 zijn een spiegel van de maatschappelijke ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche. Uit de cijfers blijkt dat nieuwverkochte personenauto’s de afgelopen 4 jaar 24 procent zuiniger zijn geworden en dus bijna een kwart minder CO2 uitstoten. Met 126 gr/km ligt de gemiddelde CO2-emissie van nieuwverkochte personenauto’s in Nederland in 2011 al 4 gr/km onder de Europese norm van 2015. De rest van Europa is nog niet zover, maar is goed op weg. Nieuwverkochte auto’s van de zaak worden steeds zuiniger en vallen daardoor steeds vaker in de lagere bijtellingscategorieën (DZHM tabel 1.5). Zo steeg het aandeel van nieuwverkochte dieselauto’s van de zaak in de 14 procent bijtellingscategorie in vier jaar van 0 procent naar 29 procent. Ook hierin zijn de effecten van de fiscale vergroening die in 2007 werd ingezet goed zichtbaar.

Elektrisch vervoer in de lift
Het aantal verkochte elektrische personenauto’s steeg in 4 jaar met 946 procent (DZHM tabel 1.1), al is het aandeel op het totale wagenpark nog gering. Ook de elektrische snorfietsen worden steeds populairder: tussen 2008 en 2011 gingen er 154 procent meer van over de toonbank (DZHM tabel 1.12). In tegenstelling tot de elektrische auto’s veroveren deze snorfietsen wel al een significant deel van markt. Ook het aantal verkochte e-bikes stijgt nog steeds (DZHM tabel 1.11). Met een marktaandeel van 15 procent is de elektrische fiets populairder dan de MTB of de racefiets.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.