Mazda Hazumi concept
De 1.5 liter SKYACTIV-D, voor het eerst getoond op de 2014 Autosalon van Genève, vindt zijn weg naar de geheel nieuwe Mazda2.

Daar stond de nieuwe motor naast de Mazda Hazumi, de concept car die als basis dient voor de nieuwe Mazda2. De SKYACTIV-D 1.5 deelt veel met zijn bekroonde broer, de SKYACTIV-D 2.2, die in de Mazda CX-5, Mazda6 en Mazda3 leverbaar is. Evenals de 2.2 liter beschikt de SKYACTIV-D 1.5 over een lage compressieverhouding en een geoptimaliseerde verbranding voor uitstekende dynamische prestaties, vanuit stilstand tot aan zijn ongebruikelijk hoge toerentallimiet.

De nieuwkomer in het SKYACTIV gamma is voorzien van een aantal innovaties, waaronder een groter homogeen lean burn bereik, nog minder mechanische wrijving en een nieuwe isolatietechnologie, om het hogere koelverlies wat bij een kleinere motor hoort, tegen te gaan. Daarmee is deze dieselmotor efficiënt en schoon, levert hij goede prestaties op het gebied van brandstofverbruik en emissies en voldoet hij aan de Euro 6 emissienorm, zonder toevoeging van een prijzig uitlaatgas-nabehandelingssysteem. Echter, de exacte cijfers zijn nog niet bekend gemaakt.

Naast de SKYACTIV-D 1.5 zal de geheel nieuwe Mazda2 worden uitgerust met het volledige gamma aan SKYACTIV technologieën, waaronder de efficiënte SKYACTIV-Drive zestraps automaat en de SKYACTIV-MT handgeschakelde zesversnellingsbak. Ook zal het brandstofbesparende i-stop start-stop-systeem en het regeneratieve remsysteem
i-ELOOP beschikbaar zijn. Mazda verwacht dat de Mazda2 met de nieuwe schone diesel de beste verbruikscijfers zal bieden voor een door een verbrandingsmotor aangedreven voertuig in Japan.

De SKYACTIV-D 1.5 zal ook in Europa een populaire motor worden. De verwachting is dat de nieuwe Mazda2 in de voetsporen van de bestaande, op SKYACTIV gebaseerd modellen zal treden, onder andere op het gebied van het reële brandstofverbruik en Mazda’s kenmerkende rijdynamiek.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.