Dat is heel wat anders dan de huidige elektrische modellen die de specialist in compacte auto’s levert.

Smart werkt aan een elektrische suv en dat is nogal een verschil met de Smart Fortwo en Forfour. De laatste twee zijn thans leverbaar, altijd voorzien van elektrische aandrijving en beperkt succesvol. Dat heeft mede van doen met de accupakketten met een zeer beperkte opslagcapaciteit, 18 kilowattuur levert een rijbereik op van om en nabij de 100 kilometer.

Met een suv, crossover of in ieder geval een fors groter model gaat ook Smart overstag. Niet zozeer wordt ingezet op efficiƫntie en compactheid, maar veel meer gaat het om onbescheiden cijfers, zowel waar het de afmetingen als de prestaties betreft. Smart lijkt de merkwaarden terzijde te schuiven en haakt aan bij de laatste trends.

De nieuwe elektrische auto wordt in samenwerking met de Chinese autogrootmacht Geely gebouwd. De auto komt op een platform te staan dat speciaal is ontwikkeld voor elektrische aandrijving en intern wordt aangeduid met HX11. Het gaat volgens de Duitse publicatie Auto Motor und Sport om een auto met een lengte van ongeveer vier meter en een motorvermogen van 184 kW (250 pk). Het accupakket heeft een opslagcapaciteit van liefst 70 kWh, dus net zoveel als de instapversie van de Tesla Model S van een paar jaar terug. Volgens de overoptimistische NEDC-norm komt het rijbereik uit op 500 kilometer.

De nieuwe Smart wordt eind 2021 voorgesteld, het is de bedoeling om de levering in Europa in 2022 te starten.

Een opvolger van de huidige Smart Fortwo (officieel EQ Fortwo, waarbij EQ een verwijzing is naar de elektrische aandrijving) wordt in 2024 verwacht. De compacte en betaalbare ev is nog niet doodverklaard, maar maakt dankzij nieuwkomers als de Dacia Spring en Renault Twingo Electric een bescheiden groei door. De laatste deelt de techniek overigens met de Smart Fortwo, maar heeft een wat groter accupakket.

Beeld: detail van de huidige Smart Fortwo


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.