Lidl Waddinxveen
Lidl start in november met de bouw van het duurzaamste distributiecentrum van Nederland, zo heeft men vandaag bekend gemaakt.

Het circa 50.000 m2 grote distributiecentrum in Waddinxveen moet in januari 2017 openen. Deze nieuwe unit is door BREEAM, de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen, beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Dit is de hoogst haalbare certificering. Het gebouw wordt verlicht met 100% LED-lampen. Verder worden er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak geplaatst, waarmee het gebouw op een zonnige dag geheel zelfvoorzienend is. Ook wordt het regenwater opgevangen ten behoeve van onder andere de irrigatie van de naastgelegen landbouwkassen. Daarnaast is er geen gasaansluiting, waardoor het distributiecentrum kan draaien zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat laatste is wellicht nog het meest bijzonder, de restwarmte uit de koeling wordt gebruikt om zowel de distributiehal als de kantoren te verwarmen.

Alle maatregelen samen leveren het distributiecentrum een Breeamscore van 91,38 procent op, volgens Lidl de hoogste ontwerpcertificaatscore voor een Nederlands distributiecentrum. Het net geopende centrum New Logic II van Tesla in Tilburg scoort 91,18 procent. Dat gebouw maakt onder andere gebruik van LED-verlichting, duurzame bouwmaterialen en 40.000 m2 aan zonnepanelen op het dak.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.