Een elektrische auto voor weinig, wie wil dat nu niet?

Bruikbare auto’s aan de onderkant van de ev-markt zijn dungezaaid. Meestal is het een kwestie van concessies doen. Een Smart Forfour heeft een nogal klein accupakket, in iets mindere mate geldt dit ook voor de Renault Twingo Electric. De specificaties van de Dacia Spring Electric zijn eveneens zeer bescheiden.

Nieuwkomer Sono Sion is nogal interessant, de verwachting is dat de auto kan worden aangeboden voor een bedrag van € 25.500 en dat bij alleszins fatsoenlijke specificaties. Het is een zonnewagen die een vermogen levert van 120 kW (163 pk), dat wordt gecombineerd met een in gunstige zin gemiddeld accupakket met een opslagcapaciteit van 35 kWh. Als dat daadwerkelijk gaat lukken, mag dat een heuse prestatie heten.

De concurrentie komt uit Spanje. Lupa belooft namelijk een spotgoedkope ev te leveren. De Lupa E26 moet slechts € 17.000 gaan kosten, of € 9.400 als voor een huurconstructie van het accupakket wordt gekozen. Dat is haast voor niks. Zeker wanneer het prestatieniveau in ogenschouw wordt genomen. Een vermogen van 88 kW (120 pk) is alleszins beperkt, terwijl een opslagcapaciteit van 50 kilowattuur van het accupakket dat juist ruimbemeten is. Alsnog wordt voor de sprint naar 100 kilometer per uur ingezet op 9 seconden, terwijl het rijbereik meer dan 350 kilometer bedraagt. Verder gaat regulier laden met 11 kW, terwijl voor snelladen een maximaal vermogen van 100 kW wordt opgegeven. Op geen enkel vlak geeft deze nieuwkomer van Lupa reden tot klagen.

Haast vanzelfsprekend gaat het om een crossover, met afmetingen die overeen komen met de Hyundai Kona Electric. Het is dus een vrij compacte auto, met wat wonderlijke proporties en tegelijk modieuze details. De led-lichteenheden zijn nogal klein, de portiergrepen verzonken in de carrosserie, de auto staat op bescheiden wielen. Het algehele ontwerp is van een doelmatigheid die laatstelijk bij de Dacia Logan is aangetroffen. Gesteld wordt wel dat het om een voorlopig ontwerp gaat.

Behalve deze moeten er nog twee andere modellen komen. Het moment van introductie blijft evenwel onduidelijk.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.