NTU accu
Wetenschappers aan de Nanyang Technology University (NTU) hebben een supersnelladende batterijen ontwikkeld die tot 70 procent kunnen laden in slechts 2 minuten. Het mooie is, ze gaan ook nog eens meer dan 20 jaar mee.

Deze doorbraak is met name interessant voor de EV-industrie, waar gebruikers moeite hebben met de lange laadtijden en beperkte levensduur van de accu’s. Met de nieuwe technologie van NTU kunnen eigenaren van een EV flink besparen op laadtijd en vervangingskosten.

In de NTU batterij werd het grafiet voor de anode (de negatieve pool) vervangen met een gel uit titaniumdioxide. Dit is een voorradig, goedkoop en veilig materiaal dat vaak wordt gebruikt als additief in levensmiddelen of in zonnebrandcrème om het schadelijke UV-licht te absorberen. Titaniumdioxide komt bolvormig uit de grond, maar het NTU-team heeft een manier gevonden om het spul in minuscule sliertjes te transformeren, een duizendste van de diameter van een menselijke haar. Hierdoor wordt de chemische reactie in de batterij versneld, wat supersnel laden mogelijk maakt.

De technologie krijgt een licentie voor eventuele productie. De wetenschappers verwachten dat de nieuwe batterij de komende twee jaar op de markt verschijnt. Deze snelle introductie wordt mogelijk gemaakt door de gel-anode, wat eenvoudig is te integreren in de huidige productielijnen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En wie heeft thuis een 120 kW lader van 25000 euro?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.