Met de nieuwe start-stop-rol functie kunnen bestuurders grote delen van hun reis zonder uitstoot afleggen.

Deze technologie stopt de motor als het voertuig in beweging is, zodat er geen brandstof wordt verbruikt, op momenten dat de snelheid aangehouden kan worden door simpelweg (heuvelafwaarts) te rollen. Zodra de bestuurder het gas- of rempedaal aanraakt, start de motor weer.

Tests van Bosch laten zien dat de brandstofmotor maar liefst 30 procent van de tijd overbodig draait. Dat betekent dat het voertuig voor ongeveer een derde van de reis kan uitrollen. Hoewel deze stadia niet meegenomen worden in de New European Driving Cycle (NEDC), zal het nieuwe systeem onder gewone omstandigheden ongeveer 10 procent aan brandstof besparen. Dr. Rolf Bulander, directielid bij Bosch, zegt dat de start-stop-rol functie voordelig is en gecombineerd kan worden met ieder type verbrandingsmotor, inclusief CNG.

Als drie miljoen voertuigen (het aantal dat in Duitsland over 2012 werd verkocht) wordt uitgerust met het uitrolsysteem en daardoor tien gram minder CO2 per kilometer uitstoot, kan er jaarlijks meer dan 30.000 ton CO2 minder de lucht in gaan. Bosch is ervan overtuigt dat hun uitvinding binnenkort een veelvoorkomende optie in auto’s wordt, “net als airco”.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.