Vehicle to grid
Omgekeerd opladen feitelijk, waarbij het accupakket van de elektrische auto dienst doet als welkome buffer.

Vooralsnog is dit een proef, waarvoor de overbekende Mitsubishi Outlander PHEV wordt ingezet. Het is bij een aantal Enel-laadpunten niet alleen mogelijk om een leeggeraakt accupakket weer vol te krijgen, maar ook om de auto stroom te laten leveren aan het stroomnet. Het praktisch nut daarvan? De grilligheid van hernieuwbare energiebronnen zoveel als mogelijk vereffenen. Bij stevige pieken en dalen op het stroomnet is niemand gebaat.

In de woorden van NewMotion-chef Sytse Zuidema: “Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, maar die zijn nog te afhankelijk van het weer en daarmee variabel en volatiel. Met V2G-technologie maken we van geparkeerde elektrische voertuigen – thuis en op het werk – energiebronnen en -buffers. Zij kunnen een overschot aan energie opslaan en op piekmomenten teruggeven aan het net. Dit zorgt voor meer stabiliteit en zekerheid.”

Er wordt samengewerkt door NewMotion (inmiddels Shell), netwerkbeheerder Tennet en Mitsubishi Motors. De laadstations die worden gebruikt zijn speciale Enel-laadstations, dat is beslist niet het eerste laadstation dat uit de voorraad wordt geplukt. Het bedrijf Nuvve ontwikkelde het GID Integrated Vehicle Platform (GIVe). De achterliggende technologie die ervoor zorgt dat de hoeveelheid stroom die van en naar de ladende auto’s gaat, wordt aangepast aan de stroom op het netwerk.

Volgens het Living Lab Smart Charging is 2017 overigens het doorbraakjaar van slim laden. Het is de vraag of dat daadwerkelijk zo is. In ieder geval maakt BMW weersafhankelijk laden mogelijk en zijn er ook in de Utrechtse wijk Lombok wordt ook slim geladen. Snellaadstations waar gebruik wordt gemaakt van zonne-energie beginnen ook de norm te worden, sowieso zijn er vaak “hulpbatterijen” aanwezig. Opladen kan ongecompliceerder, dat is zeker.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.