Dat klinkt ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook. Wel iets dat zeer welkom is voor de betrouwbaarheid van het stroomnet.

De stroomvraag neemt toe en het energieaanbod op het stroomnet verloopt grilliger, omdat er meer energie wordt opgewekt uit wind- en zonnekracht. Dat is een alledaagse toestand waar eigenlijk haast niemand erg in heeft. Toch zit het stroomnet vrij precair in elkaar, als de frequentie verkeerd is dan kan de stroom pardoes uitvallen.

Door laadpaalleverancier NewMotion worden de vele laadpunten van het huismerk ingezet om de frequentie van het stroomnet in orde te houden. Dit wordt gedaan door net balancing, het in zeer geringe mate aanpassen van de laadsnelheid. De gebruiker merkt hier haast niets van, terwijl dit een belangrijke bijdrage is aan de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening.

Officieel is de aanduiding Frequency Containment Reserve en wordt dit door NewMotion geleverd aan netbeheerder Tennet.

Maarten Abbenhuis, hoofd operaties bij Tennet meldt hierover het volgende: “TenneT ziet een toekomst voor zich waarin EV’s een relevant onderdeel zijn van de benodigde oplossingen om het net in evenwicht te brengen. Daarom zijn we met een aantal marktpartijen, waaronder NewMotion, een pilot gestart. Hierin hebben we gekeken of én hoe de partijen kunnen bijdragen aan het veiligstellen van een stabiele Europese netfrequentie (50 Hz). We zijn blij om te zien dat deze pilot nu leidt tot de certificering van NewMotion voor netbalanceringsdiensten. Deze nieuwe partijen en technologieën maken maken het elektriciteitssysteem – door de concurrerende markt – uiteindelijk veerkrachtiger.”

Het is aanzienlijk eenvoudigere dan plaatsing van tig V2X-laadpunten, waarbij echt energie wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Met laders die dat kunnen is NewMotion eveneens bezig, hoewel grootschalige toepassing van die techniek er voorlopig niet van lijkt te komen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.