Hiermee moet de zescilinder diesel de zuinigste in zijn klasse worden.

De ‘verzettenwedloop’ is al enige tijd van kracht. Fiat heeft een negentraps automaat aangekondigd, de Dodge Dart en Range Rover Evoque zullen er één krijgen. Hyundai en Volkswagen werken zelfs aan een versie met 10 versnellingen. Ook GM en Ford werken (samen) om een 9- en 10-bak op de markt te zetten.

Nu mengt ook Mercedes (Daimler AG) zich in de strijd met de 9G-TRONIC, een automatische transmissie met koppelomvormer en negen verzetten. Deze komt in de E 350 BlueTEC te liggen, wat deze auto tot de zuinigste in zijn klasse maakt. Volgens de NEDC wordt er 5,3 liter diesel per 100 kilometer verbruikt door de 252 pk V6 in de sedan, wat neerkomt op 138 g/km CO2. Voor de stationwagon geldt een verbruik van 5,5 l/100 km en een uitstoot van 144 g/km.

Helaas is dit nog te veel om in een voordeligere bijtellingsklasse te eindigen. Wel zorgt de 9G-TRONIC ervoor dat de nieuwe modellen zuiniger en CO2-vriendelijker zijn dan hun voorgangers. Met een ratio van 9,18 voor de versnellingen één totenmet negen wordt het aantal toeren die de motor maakt gereduceerd, waardoor er veel energie kan worden bespaard. Zeker op hogere snelheden draait de motor langzamer. Zo geeft de meter bij 120 km/u in de negende versnelling slechts 1350 toeren per minuut aan.

De ingenieurs hebben zich bij de ontwikkeling ook bezig gehouden met een compacte, lichtgewicht constructie. Ondanks twee extra versnellingen en een maximum koppel van 1000 Nm, heeft de nieuwe automatische transmissie niet meer ruimte nodig dan zijn voorganger en is zelfs lichter. De behuizing van de koppelomvormer is gemaakt van lichtgewicht alluminium, terwijl de behuizing van de transmissie met plastic oliepan bestaat uit een nog lichtere magnesium legering.

De 9G-TRONIC is geschikt voor achterwiel- en vierwielaangedreven auto’s, alsmede hybride en plug-in hybride systemen. De nieuwe transmissie zal de komende jaren worden toegepast in bijna alle modelseries en motoren.

design 9g-tronic

voordelen 9g-tonic


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.