Feadship Savannah
Bij de Koninklijke scheepsbouwer Feadship hebben ze onlangs de laatste hand gelegd aan de Savannah, het eerste hybride superjacht. Er kan tot dertig procent op brandstof worden bespaard.

De Savannah maakt zijn kwalificatie als superjacht meer dan waar: een lengte van 83,5 meter en er is een ‘onderwaterruimte’, waar je dankzij grote dikke ramen onder de zeespiegel kunt kijken terwijl je baantjes trekt in je negen meter lange zwembad. Klaar met zwemmen? Dan tover je de ruimte eenvoudig om tot bioscoop. Dankzij vier gastenruimtes en een VIP-room met balkon, los van de eigen luxe leefruimtes, kun je flink wat gasten uitnodigen. Daarnaast zijn er faciliteiten voor maximaal 26 bemanningsleden, zodat je ’s ochtends niet je eigen bammetje hoeft te smeren.

Hybride techniek
Tot zover het lifestylgedeelte, we zijn hier immers niet op Boot7.nl, want het is de techniek die het schip pas echt interessant maakt. De meeste jachten van dit kaliber hebben twee relatief hoogtoerige dieselmotoren. Geef het schip flink de sporen en je stookt zo 250 liter diesel per uur weg… per motor!

Nu zal de onbekende eigenaar ongetwijfeld niet wakker liggen van een paar litertjes meer of minder als het op de kosten aankomt, voor de aanschafprijs van deze boot kun je ongetwijfeld de toekomst van het noodlijdende V&D aardig wat jaren veilig stellen. Toch heeft het Nederlandse Feadship de Savannah voorzien van hybride techniek die tot wel dertig procent besparing kan opleveren aan brandstofkosten. Daarmee is het overigens niet de eerste hybride boot, er varen zelfs al hybride ferry’s in Scandinavië, maar het is wel het eerste schip in zijn klasse met dergelijke techniek.

De enkele Wärtsilä 9L20-dieselmotor zet zijn vermogen van maximaal 1800 kW om in elektriciteit met behulp van drie Caterpillar-generatoren. De elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in een accupack van Li-Ion-accu’s. Zo kun je zeer stil varen in havens zonder de dieselmotoren te hoeven gebruiken, maar kun je ook de elektrisch aangedreven schroeven van wat extra punch voorzien door zowel de dieselmotoren vol aan het werk te zetten én elektriciteit uit het accupakket te gebruiken.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Royal Huisman’s Ethereal was ze 6 jaar voor 🙂

http://www.royalhuisman.com/en/yachtdescription936.html

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.