Urgenda
De Nederlandse staat moet uiterlijk in 2020 strengere maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 te beperken. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald, tijdens het hoger beroep van de Urgenda-zaak.

Met die uitspraak bekrachtigt het hof de gerechtelijke uitspraak uit juni 2015. Urgenda is een organisatie die de verduurzaming van Nederland wil versnellen. Het is voor het eerst dat een overheid op deze manier wordt verplicht tot het nemen van meer actie tegen klimaatverandering.

Door de uitspraak moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent verminderen ten opzichte van 1990. Nederland is nu echter hard op weg om die Urgenda-deadline te missen. Het hof baseert zich in haar uitspraak op een rapport uit 2007 van de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), het gerenommeerde en door Nederland erkende klimaatbureau van de Verenigde Naties. Volgens de laatste prognoses van de IPCC (uit 2017) blijft Nederland steken op circa 23 procent, met een ruime marge. Volgens de rechter is een reductie van minder dan 25% in 2020 in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Door het handelen van de staat worden dus ‘mensenrechten geschonden’ en daarom heeft men volgens het hof een ‘zorgplicht’ om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het hof verwees onder meer naar het rapport van het IPCC uit 2007. Dat stelde dat de ontwikkelde landen de CO2-uitstoot met 25 tot 40 procent moeten verminderen om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot 2 graden Celsius.

Directeur Marjan Minnesma van Urgenda noemde de uitspraak een ‘helder en heel duidelijk signaal’.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En ze waren zo lekker op weg met de lage bijtelling voor plugin hybrides, nu dat afgeschaft is switchen veel phev rijders terug naar diesel of benzine. Ik zou graag zien dat ze kleine windmolens zoals de EAZ 12 in alle provincies toelaten en niet alleen in Groningen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.