Automobilisten staan erg terughoudend tegenover het kopen van een elektrische auto, waterstofauto, (plug-in) hybride of een auto die op biobrandstoffen rijdt. Het kabinetsdoel van 1 miljoen elektrische auto’s in 2025 kan daarom alleen worden gehaald door een combinatie van technologische verbeteringen en gerichte financiële prikkels.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert dat in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. (HIER in te zien.) Volgens het PBL vindt de autoconsument dat aan elektrische auto’s nog te veel nadelen kleven. Ook als de prijs in de loop der jaren omlaag gaat – een ontwikkeling die onvermijdelijk is – en de prestaties sterk verbeteren, is hij maar moeilijk over te halen zo’n voertuig aan te schaffen.

Volgens het PBL staan mensen die weinig kilometers per jaar rijden, veel positiever tegenover elektrische auto’s dan de gemiddelde automobilist. De overheid zou deze groep moeten stimuleren om een elektrische auto aan te schaffen. Dit kan een grote barrière vormen voor de overgang naar een vorm van mobiliteit waarbij veel minder CO2 wordt uitgestoten. Het wordt aanbevolen om in het beleid het accent niet alleen te leggen op het stimuleren van de elektrische auto, maar ook te blijven kijken naar andere opties, zoals waterstofauto’s en biobrandstoffen. Het kabinet ziet elektrisch rijden terecht als een goede manier om zijn klimaatdoelen dichterbij te brengen, aldus het PBL. (bron: ANP)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.