BYD elektrische bus
Vanaf 2025 zijn alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij van schadelijke uitlaatgassen.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) tekende vandaag een overeenkomst met alle vervoerspartijen waarin is afgesproken dat er meer bussen op elektriciteit en waterstof komen in het openbaar vervoer. De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben het fundament gelegd voor deze overeenkomst, omdat busmaatschappijen uit deze twee provincies binnen een paar jaar al volledig elektrisch rijden. De landelijke afspraken met alle regio’s zijn vastgelegd tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop waar staatssecretaris Dijksma de Europese milieuministers ontving.

Staatssecretaris Dijksma: ‘Noord-Brabant en Limburg laten nu al zien dat uitstootvrije bussen een slimme investering zijn voor zowel ons milieu als de economie. We krijgen schonere steden en ook worden minder broeikasgassen uitgestoten die slecht zijn voor het klimaat. Het geeft bovendien een flinke impuls aan de positie die we als Nederland willen innemen in het verduurzamen van ons stads- en streekvervoer. Nederlandse bedrijven die technieken ontwikkelen en bussen produceren profiteren ook van deze aanpak.

Voordeel van het vergroenen van de busmarkt is ook dat door de marktwerking ruimte komt voor innovatie in nieuwe en goedkopere technieken. De Nederlandse bedrijven VDL en eBusco zijn al een belangrijke producent voor elektrische bussen en verkopen deze in zowel binnen- als buitenland. Het Chinese bedrijf BYD die ook elektrische vervoersmiddelen maakt, heeft sinds kort ook een vestiging in Nederland. Dit bedrijf leverde onder meer voor Schiphol al 35 elektrische bussen die passagiers van en naar de terminal vervoert.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Volgens de NOS gaat het toch wel om het geheel vervangen VOOR 2025:
http://nos.nl/artikel/2099252-vieze-ov-bus-over-negen-jaar-helemaal-uit-de-roulatie.html
Titel aanpassen en woordje “nieuwe” kan dan dus vervallen.

@pieterdebruijn: bij NOS staat ook “In 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer rijden op elektriciteit of waterstof.” dus wat is het verschil?

@autoblogger: Klopt, titel NOS impliceerde dat het om volledige varvanging voor 2025 ging, maar het is dus alleen zo voor nieuwe bussen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/04/15/nederlands-ov-stapt-over-op-100-procent-uitstootvrije-bussen

Eindelijk! Grote stap vooruit. Hoe eerder al die stink diesels de shredder in gaan hoe beter

Die elektrische bussen gaan het helemaal worden in het stadsgebied. De batterijtechnologie van fabrikanten als BYD is er wel klaar voor. Hun bussen zijn ook prima.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.