Een TU/e-spin-off gaat voor Maersk alternatieve scheepsbrandstof ontwikkelen.

CyclOx
Het bedrijf Progression Industry BV, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft een zogeheten Memorandum of Understanding getekend met het Deense Maersk Oil Trading. Progression Industry gaat een duurzame scheepsbrandstof, genaamd CyclOx, ontwikkelen voor Maersk Oil Trading op basis van lignine. Lignine is een tweede-generatie reststroom die momenteel in grote hoeveelheden vrijkomt bij de productie van bio-ethanol en papier en doorgaans wordt verbrand voor proceswarmte.

Minimale roetuitstoot
De moleculaire samenstelling van CyclOx is dusdanig gekozen dat de roetuitstoot van dieselmotoren geminimaliseerd wordt. Doordat auto’s en vrachtwagens steeds schoner zijn geworden, vormt de roetuitstoot van schepen een steeds groter deel van de totale wereldwijde uitstoot.

Geheim
De omvang van het contract en de technische details worden niet bekend gemaakt. Maersk Oil Trading levert brandstof voor de totale vloot van de A.P. Moller – Maersk Group, ’s werelds grootste bedrijf op gebied van containerschepen en platformbevoorradingsschepen. Maersk Oil Trading is de eerste klant van het jonge Eindhovense bedrijf.

Progression Industry is een bedrijf dat technologie ontwikkelt op gebied van brandstoffen en automotive. WEDACS, een inlaatturbine voor benzinemotoren die stroom opwekt uit afvalwarmte, is andere technologie van Progression Industry die momenteel in samenwerking met o.a. Volvo Car Corporation wordt ontwikkeld binnen een Europees project.

Een uitlegvideo van de hoogwaardige brandstof CyclOx is hieronder te zien.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.