Nederlands autonoom-expert wil Amerikaanse markt veroveren
Het Nederlandse technologiebedrijf 2getthere, gespecialiseerd in automatische voertuigen, opent in januari 2017 een nieuw kantoor in Silicon Valley.

Van daaruit wil de Utrechtse onderneming na Azië (Singapore) en het Midden-Oosten (Dubai) de derde grote internationale markt voor autonome vervoersoplossingen gaan bewerken. 2getthere is een van de weinige ondernemingen wereldwijd die al jaren ervaring heeft met automatische voertuigen die, zonder aanwezigheid of interventie van chauffeurs, duizenden passagiers per dag vervoeren. Het bedrijf waar momenteel circa 50 ontwikkelaars, IT-specialisten en ingenieurs werken, denkt binnen enkele jaren minimaal drie tot vijf van dit type oplossingen per jaar in de VS te kunnen verkopen, goed voor een totale ordergrootte van $150 tot circa $300 miljoen.

Hoewel de onderneming al in 1997 het eerste onbemande vervoerssysteem leverde aan Schiphol, geldt 2getthere nog steeds als relatief onbekend binnen de Nederlandse maakindustrie. Het bedrijf richt zich dan ook voornamelijk op de markten in Azië en het Midden-Oosten, waar haar mobiliteitsoplossingen (zowel autonoom rijdende taxi’s als minibussen) al vaker worden ingezet binnen de stedelijke infrastructuur. Met de opening van een nieuw kantoor in San Francisco wil 2getthere ook de veelbelovende Amerikaanse markt gaan openbreken.

Voor vestiging in het hart van hightech regio Silicon Valley is gekozen omdat hier niet alleen alle toonaangevende ontwikkelaars van (techniek voor) autonome transportmiddelen zijn gevestigd, maar ook omdat er een enorme marktpotentie is, zo stelt het bedrijf. 2getthere heeft wereldwijd ervaring in de ontwikkeling van automatische voertuigen. Met de door de onderneming ontwikkelde applicaties worden maandelijks zo’n 80.000 reizigers vervoerd die gezamenlijk meer dan 100.000 kilometer afleggen.

Het betreden van de Amerikaanse markt markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van de snelgroeiende onderneming, die komend jaar een nieuw onderkomen in Utrecht gaat betrekken, inclusief eigen testbanen. Het bedrijf is inmiddels bij ruim een dozijn geplande Amerikaanse projecten betrokken, waaronder een project in Jacksonville en een in Greenville.

Waar 2getthere op dit moment al op projectbasis samenwerkt met een Amerikaanse partij (Oceaneering), is het vinden van sterke partners een prioriteit om de markt versneld te ontwikkelen. Het Nederlandse bedrijf ziet ook grote commerciële kansen in het ontwikkelen van vervoerssystemen voor grote pretparken en middelgrote vliegvelden (vanaf 1,5 miljoen reizigers per jaar). Volgens Lohmann is een potentiële orderstroom van 50 tot 100 miljoen dollar per jaar dan ook niet onrealistisch. Op termijn heeft Lohmann ook grote verwachtingen van de ontwikkeling van zogeheten smart cities waarbij steden inzetten op het combineren van data die binnen een stad beschikbaar zijn om de leefbaarheid van de stad te vergroten.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.