Ondanks de toenemende kosten trekken we ons niets aan van hoge brandstofprijzen. Bijna tweederde van de Nederlanders geeft zelfs aan zijn rijgedrag niet aan te passen. 17 procent zegt vanwege de torenhoge prijzen aan de pomp vaker de trein of de fiets te pakken om zo te besparen.

Carpoolen? Liever niet
Dat blijkt uit een peiling van Route Mobiel onder 581 respondenten. Ondanks de hoge brandstofprijzen zijn veel Nederlanders niet bereid privacy of gemak in te leveren om kosten te besparen. Carpoolen is de minst populaire maatregel: slechts 2,4 procent van de respondenten overweegt met collega’s mee te rijden om de kosten te drukken.

Minder kosten
Edward Reinderts, commercieel directeur van Route Mobiel: “Dat Nederlanders weinig ingrijpende maatregelen nemen is begrijpelijk: met de trein naar het werk is niet altijd een optie en carpoolen vraagt wel om het inleveren van een stuk privacy. Daar zijn Nederlandse automobilisten blijkbaar niet voor de porren. Toch kan het flink schelen in de kosten en ik kan me voorstellen dat mensen alsnog hun rijgedrag gaan aanpassen als de hoge prijzen nog langer aanhouden.”

Zuinigere rijstijl
Ruim 12 procent van de ondervraagden heeft zichzelf door de hoge prijzen een zuinigere rijstijl aangeleerd. Met een zuinigere rijstijl kan een automobilist gemiddeld zo’n 17 procent besparen. “Een automobilist die jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en normaal 1 op 10 rijdt, kan door een zuinigere rijstijl 1 op 11,7 gaan rijden. Bij een brandstofprijs van € 1,75 per liter kost dat de automobilist in plaats van € 3.500 nu € 2.991,45, een besparing van ruim 500 euro”, aldus Reinderts.

Een kleine 2,5 procent van de respondenten geeft overigens aan geen maatregelen te willen treffen, maar wel extra hard te lobbyen voor een auto van de zaak.

Lees ook: Zeven tips om zuiniger te rijden


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.