Autodelen tussen particulieren onderling wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen voor een korte rit maar ook voor de zomervakantie.

Dat blijkt uit een analyse van SnappCar, een online community voor autodelen. Met het aanbreken van de zomer worden er 30% meer auto’s gedeeld en is de huurperiode gemiddeld drie keer zo lang. De bestemming vormt vaak Duitsland, Frankrijk of Italië en de huurders hebben een duidelijke voorkeur voor typisch zomerse auto’s als cabrio’s, campers en stationwagens.

Buiten de vakantieperiode worden er gemiddeld 50 tot 60 auto’s per dag gedeeld via het platform van SnappCar. Met de start van zomer is dat aantal gestegen naar gemiddeld 60 tot 80 auto’s per dag. De huurperiode stijgt eveneens. Terwijl een deelauto in de rest van het jaar gemiddeld twee dagen wordt gehuurd, is dat in de zomerperiode gemiddeld zes dagen. De auto’s worden primair gehuurd voor een vakantie in het buitenland, meestal naar Frankrijk, Italië en Duitsland maar ook naar Oost-Europa. De gebruikers zijn grofweg in te delen in twee groepen: gezinnen met kinderen maar ook vriendengroepen. “Mijn eigen auto heb ik onlangs verhuurd aan een groep studenten die naar een festival in Hongarije gingen,” aldus Pascal Ontijd, mede-oprichter van SnappCar.

Flaneren in Cannes

Met het aanbreken van de zomer zijn alle cabrio’s in het bestand van SnappCar vrijwel continu verhuurd. Daarnaast zijn campers en de grotere stationwagens en busjes in trek. De belangrijkste verklaring voor de populariteit van deelauto’s in de zomer is dat mensen nu makkelijker dan ooit precies die auto kunnen huren die het best past bij hun trip, aldus Ontijd. “Flaneren in Cannes is een stuk leuker met een cabrio dan met een stationwagen. En het omgekeerde geldt voor een campeertrip naar Duitsland. Die passende auto is nu ineens binnen handbereik. Snel, makkelijk en verzekerd.”

Geen gedoe

Ook in het buitenland is de allrisk verzekering die SnappCar via Centraal Beheer Achmea verzorgt, van kracht. Bij schade bemiddelt SnappCar en wordt – indien nodig – snel voor vervangend vervoer gezorgd. Verhuurders kunnen zelf aangeven hoeveel kilometers zijn inbegrepen bij de huurprijs en vanaf welk aantal moet worden bijbetaald. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.