Hyundai ix35 recordauto
Zoveel mogelijk kilometers maken in 24 uur met een Hyundai ix35 Fuel Cell. Wanneer zoiets goed wordt aangepakt en Duitsland wordt aangedaan, blijkt het mogelijk om een wereldrecord te vestigen.

In Nederland is het nogal pover gesteld met het aantal waterstoftankstations, maar bij de oosterburen is het een stuk beter geregeld. In Duitsland zijn 45 tankstations te vinden die waterstof hebben, in 2019 moeten dat er 100 zijn. Prima voorwaarden voor een recordrit.

Een recordrit die door de heren Arjan de Putter, Eric de Putter en Bart Mulder tot een geslaagd einde werd gebracht. In 24 uur legden zij 2.888 km af. Het record werd gevestigd in een Hyundai ix35 Fuel Cell, een auto die recentelijk is opgevolgd door de Nexo. Om optimale prestaties mogelijk te maken ging er ook een camper mee, waarin al rijdend kon worden gerust. Tijdens de rit werd er getankt in Fürzholzen-West, München, Pentling, Ingolstadt en Ulm.

Deze rit moet het nut aantonen van waterstof als brandstof. Is de infrastructuur op orde, dan is het vrij makkelijk kilometers maken. Met een gevulde tank komt de Hyundai ix35 overigens 600 km ver in de meest gunstige omstandigheden, dus vaak tanken is niet nodig.

Met de afstand van 2.888 km werd het eerdere record van team The Viking & The Scientist met 505 kilometer aangescherpt. Ook het vierentwintiguursrecord elektrisch rijden werd verbeterd, dat mag klaarblijkelijk met een waterstof-elektrische auto. Het oude record werd gevestigd door de Duitse drankhandelaar Horst Lüning, hij legde in 2016 met zijn team een afstand van 2.424 af in een Tesla Model S.

Foto: Hyundai ix35 recordauto en het Nederlandse team met vlnr Arjan de Putter, Bart Mulder en Eric de Putter


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dat record met de Model S was met een P85D. Ik ben benieuwd hoeveel het scheelt met een 100D. De P85D heeft een actieradius van 480 km naar NEDC vs 613 km voor de 100D. De accu van de 100D is groter, maar de efficiëntie van de 100D is ook beter.

Een kleine correctie – het oude waterstof record is niet met 5 maar met 505 kilometer verbeterd.

Dank voor je reactie. Is inmiddels aangepast.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.