groen gas productie
Nederland heeft de afgelopen drie jaar binnen Europa samengewerkt aan de ontwikkeling van groen gas, in het project Green Gas Grids. Dit heeft positieve resultaten opgeleverd: verbeterde internationale gaswetgeving, nieuwe projecten en een open platform voor kennisuitwisseling.

In de drie jaren (van 2011 tot 2014) dat het Europese project Green Gas Grids draaide, heeft RVO met dertien partners uit diverse landen kennis en informatie over groen gas gedeeld. Daarmee hebben koplopers als Nederland, Duitsland en Oostenrijk achterliggende landen als Kroatiƫ, Polen en Engeland gestimuleerd om groengasprojecten op te starten.

Gaswetgeving

Een belangrijk doel was om startende landen te helpen bij het opzetten van een goede gaswetgeving. Missie geslaagd, zo luidt een van de conclusies van het eindrapport. In ItaliĆ« is nu bijvoorbeeld een wetgeving vastgelegd om groen gas te produceren en in te voeden. En in Engeland — waar bij het begin van het project nog geen enkel groen gas project bestond — draaien inmiddels 7 projecten en zitten er 40 in de pijplijn.

De gasinfrastuctuur en de kennis van de technologie voor groen gas in Nederland zijn goed van pas gekomen. Beleidsmakers, initiatiefnemers en ontwikkelaars uit alle Europese landen konden via twee Green Gas Study Tours met eigen ogen de mogelijkheden aanschouwen.

Groen gas in de EU

Alle betrokkenen bij Green Gas Grids hebben nu samen een European Biomethane Roadmap opgesteld, een gedeelde visie op de toekomst van het groen gas in Europa. Daarin hebben zij onder meer afgesproken dat groen gas uit het buitenland ‘verhandelbaar’ moet zijn. Dat wil zeggen dat de groengascertificaten die in verschillende Europese landen in omloop zijn, uitwisselbaar en daarmee verhandelbaar zijn.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.