Tesla Gigafactory
De beide landen kunnen een goed aanbod doen, maar wie gaat er met de buit vandoor? Hopelijk niet de gevreesde derde die niemand zag aankomen.

Binnen enkele jaren krijgt ook Europa een eigen Gigafactory. Lange tijd is het wat onduidelijk geweest waar die fabriek moet gaan komen, maar inmiddels lijkt de strijd te worden gevoerd tussen Nederland en Duitsland. Voor Tesla is Nederland al bekend gebied, in Tilburg worden Tesla’s geassembleerd. Ons land is verder vooral toeleverancier van de autoindustrie, terwijl Duitsland de alom gekende autogrootmacht is. Een eerder bericht leek erop te wijzen dat het Ruhrgebied de nieuwe fabriek zou krijgen. Het gaat dan om de productie van zowel auto’s als accupakketten.

Volgens Ralph Schleimer zijn de brieven naar Tesla reeds verstuurd om het merk te bewegen zijn auto’s in Rheinland-Pfalz te produceren, de deelstaat ten zuiden van het Ruhrgebied. Deze Schleimer is afgevaardigde in het regionale bestuur. De vraag is gerechtvaardigd hoeveel invloed deze man daadwerkelijk heeft, maar kwaliteitspublicatie Wall Street Journal is gehaald. Ook Saarland strijdt mee, deze deelstaat ligt pal tegen de Franse grens aan en wordt omsloten door Rheinland-Pfalz. Volgens Anke Rehlinger, de minister van economie ter plekke, heeft de deelstaat Tesla benaderd en is er zelfs al een afspraak geweest tussen de beide partijen.

Maar dan Nederland. Ook hier te lande zouden gesprekken worden gevoerd, volgens een functionaris die niet bij naam wordt genoemd. Welke locatie de beste papieren heeft is vooralsnog een groot vraagteken en waar de grillen van één van de de grootste bouwers van elektrische auto’s toe leiden moet nog blijken. Maar een interessant schouwspel is het wel, waarin vooral lokale vertegenwoordigers de hoofdrol naar zich toe lijken te trekken.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.