Milieudefensie luidt de noodklok over de luchtkwaliteit in Nederland. Ze melden dat ook als we in Nederland bijna voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, er aanzienlijke nadelige gezondheidseffecten door luchtvervuiling zijn. Volgens de organisatie ontbreekt er beleid om de luchtverontreiniging verder terug te dringen.

Geen ambitie
Dit blijkt uit de vandaag uitgekomen balans van de leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zo blijft de concentratie fijnstof de komende jaren op hetzelfde niveau. Milieudefensie is dan ook verbijsterd dat de Nederlandse overheid geen ambitie heeft om de luchtverontreiniging door fijnstof tegen te gaan, om zo de lucht schoner en gezonder te maken.

Lucht blijft ongezond
Vooral in dichtbevolkte gebieden langs drukke wegen zorgt de luchtverontreiniging voor gezondheidsklachten. “Veel mensen hebben hier last van en ademen de ongezonde lucht dagelijks in. Toch was het politiek doel om met de hakken over de sloot de Europese normen te halen,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Terwijl die normen niet voldoende zijn om als gezond te gelden.” De Europese fijnstofnorm die een maximum grens stelt aan de toegestane concentratie fijnstof ligt twee keer hoger dan de norm die de wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Stumpe: “Het gebrek aan ambitie om te zorgen voor een gezondere leefomgeving is schrikbarend. Met het huidige beleid schieten we niks op en blijft de lucht ongezond.”

Rutte
Volgens Milieudefensie heeft het kabinet Rutte vooral maatregelen genomen waardoor de uitstoot van fijnstof in dichtbevolkte gebieden toeneemt, zoals het afschaffen van de 80-kilometerzones. Stumpe: “Verkeersminister Schultz koos ervoor om de Europese norm als streefdoel te hanteren, in plaats in te zetten op gezonde lucht. Hopelijk wordt een gezonde leefomgeving prioriteit bij een volgend kabinet.”


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.