In het gebied waar op 20 april 2010 de ramp met het BP boorplatform Deepwater Horizon plaats vond worden steeds meer zeedieren met afwijkingen aangetroffen.

Volgens hoogleraar Oceanografie en Kunstwetenschappen van de Staatsuniversiteit van Louisiana Jim Cowan komen de afwijkingen bij vissen, garnalen en krabben door polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH’s) die vrij zijn gekomen uit de olie. “De vis is blootgesteld aan PAH’s en ik zie overeenkomsten met afwijkende vis die gevonden is na de olieramp met de Exxon Valdez in 1989. Er zijn ook overeenkomsten met laboratoriumexperimenten die we hebben gedaan.” aldus Cowan. Voor 2010 kwamen er ook afwijkingen voor bij vis, maar volgens Cowan, die navraag deed bij de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), ging het toen nog om een tiende van een procent.

Het valt niet uit te sluiten dat de chemicali├źn die BP heeft gebruikt om de olie af te breken, zoals petroleumdestillaten en 2-butoxyethanol, verantwoordelijk zijn voor de verminkingen. Uit onderzoek van de Universiteit van South Florida blijkt dat op sommige plaatsen 2 tot 5 procent van de vis ge├»nfecteerd is. Op andere plaatsen in de regio is dat 20 procent en in enkele gevallen had zelfs 50 procent van de vis afwijkingen.

In onderstaande video van Al Jazeera komen een aantal misvormde zeedieren voorbij.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.