Elon Musk
Op een congres in de Verenigde Staten heeft Elon Musk andere fabrikanten publiekelijk aangespoord harder te werken aan elektrische auto’s, ook geeft hij meer informatie over de toekomst van Tesla.

Volgens Tesla’s CEO Elon Musk is het effect van hun Model S op het milieu minimaal, zo vertelt hij op een congres van Automotive News. Hij dringt er dan ook op aan dat andere fabrikanten de ontwikkeling van elektrische auto’s hoog op de agenda te zetten. Volgens Musk is mag een lage olieprijs daarin niet leidend zijn.

“We can’t rely on scarcity to drive the price of oil and gas and rely on that to be an adequate forcing function. […] So we have to figure out how to do it without high oil and gas prices.”

Betaalbare Tesla’s
Een van de manieren waarop Tesla dat wil doen is door de elektrische auto bereikbaarder te maken. De lang verwachte Model 3, die voor 2017 op de planning staat, moet voor aftrek van belastingen 35.000 dollar kosten, iets meer dan de 30.000 dollar die Chevrolet als streefbedrag heeft voor de eveneens volledig elektrische Bolt. Het zijn dan ook merken als General Motors (dat naast de Chevrolet Bolt ook de nieuwe Volt presenteerde) en Nissan (met de Leaf) die complimenten krijgen van Musk voor hun inzet elektrische auto’s te produceren.

Daarnaast stelt Tesla ook gratis haar patenten ter beschikking aan fabrikanten die ook elektrische auto’s willen produceren, zodat bijvoorbeeld ook andere merken gebruik kunnen maken van Tesla’s netwerk van Superchargers. Overigens werd dat voorbeeld onlangs gevolgd door Toyota, dat waterstofpatenten kosteloos beschikbaar gaat stellen.

Tesla Model X
Model X
Voordat we de kleine Tesla te zien krijgen, komt het jonge merk eerst met de Model X, een grote SUV met vleugeldeuren waarvan de eerste exemplaren nog deze zomer van de band moeten rollen. De vanafprijs bedraagt zo’n 90.000 dollar in de Verenigde Staten, 15.000 dollar meer dan de Model S daar kost. Dat heeft kopers er niet van weerhouden in grote getalen in te tekenen om de Model X. De complete jaarproductie van 2015 is uitverkocht volgens de grote baas Tesla. Op de Nederlandse site meldt Tesla dan ook dat de geschatte levertijd voor nieuwe intekeningen begin 2016 is.

Ambitieus
Eerder sprak Elon Musk al de verwachting uit in 2020 een half miljoen auto’s te verkopen, dit maal kijkt hij al verder in de toekomst. In 2025 wil hij met Tesla namelijk ruim meer dan een miljoen of zelfs enkele miljoenen auto’s verkopen. Pas als Tesla haar auto’s in grote getale verkoopt zullen ze overwegen om de auto’s ook buiten hun eigen netwerk te gaan verkopen. Momenteel zijn alle Tesla-stores nog in handen van het merk zelf en wordt niet gewerkt met franchisenemers. Volgens Musk is een uitstekende merkbeleving het belangrijkste en zolang die niet gewaarborgd is zal Tesla vasthouden aan haar werkwijze de auto’s zelf te verkopen. Voor de dealers en partijen die Tesla’s manier van werken hebben bekritiseerd heeft Musk overigens nog een duidelijke boodschap:

“If you’re a jerk to us, we’re not going to turn around and try to do a partnership later.”


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Meer dan een miljoen over 10 jaar, das behoorlijk ambitieus. Felle uitspraak ook, de zagemannen ‘jerk’ noemen…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.