Milieudefensie is positief over de vandaag door de Tweede Kamer aangenomen motie bedoeld om gemeenten meer ruimte te geven om luchtvervuiling aan te pakken. Vooral in de grote steden is dit van belang. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen als het weren van vervuilend verkeer in bepaalde delen van de stad.

De motie, ingediend door CDA en D66, stelt dat de regering meer mogelijkheden moet leveren waarmee gemeenten op lokaal niveau maatregelen kunnen treffen tegen luchtvervuiling. “Het rijk heeft tot nu toe vooral op de rem gestaan wat strengere milieuzones en gedifferentieerd parkeerbeleid betreft, terwijl ze met hogere maximumsnelheden en lagere belasting voor grote auto’s wel zorgen voor extra luchtvervuiling.” Dat zegt Ivo Stumpe, campagneleider verkeer bij Milieudefensie. “Dat de Kamer nu erkent dat steden strenger beleid op luchtkwaliteit moeten kunnen maken is een stap in de goede richting.”

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de volksgezondheid. Daarnaast moet Nederland in 2015 voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. In juli vorig jaar trokken de rekenkamers van de vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht) nog aan de bel omdat de norm zonder aanvullende maatregelen niet gehaald zou worden.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.