Mini Countryman E
Momenteel rollen er uit de VDL-Nedcar-fabriek in Born enkel MINI’s met een verbrandingsmotor, maar daar komt binnenkort waarschijnlijk verandering in.

Het is namelijk een publiek geheim dat MINI werkt aan een plug-in hybride-versie van de MINI. Regelmatig worden er gecamoufleerde MINI’s in de regio rond de fabriek gespot, dikwijls voorzien van een stikker met de tekst ‘Hybrid Test Vehicle’. Trouwe lezer Kevin mailde ons onlangs met een verhaal dat een en ander verder lijkt te bevestigen:

Net terug van een reis door Spanje waar ik ook een deel door de Sierra Nevada reed. Bij een stop zag een eerder normaal uitziende mini waarvan de motorkap openstond… Toen zag ik plots op de motorcover: HYBRID staan… Nog voor ik mijn GSM toestel kon nemen kwam er iemand uit de winkel van de tankstop stormen die de motorkap dichtsloeg.

Het moge bekend zijn dat MINI tegenwoordig onderdeel uitmaakt van het BMW-concern. Daar waar BMW’s voorheen achterwielaandrijving of -bij uitzondering- vierwielaandrijving hadden, zijn er tegenwoordig modellen als de 2 Serie Active Tourer met voorwielaandrijving. Een van de redenen is dat er op deze manier meer techniek tussen kleine BMW’s en MINI’s uitgewisseld kan worden. Zo liggen onder de kap van deze Active Tourer dezelfde drie- en viercilinders die ook bij MINI worden gebruikt.

Van diezelfde BMW is tegenwoordig ook de 225Xe leverbaar: een plug-in hybride die de 1.5 driecilinder (100 kW) combineert met een 7,7 kWh-accu en een 65 kW-elektromotor. Ga er maar vanuit dat diezelfde aandrijflijn ook haar weg gaat vinden naar diverse MINI-modellen. Vermoedelijk zal de primeur voor de tweede generatie Countryman zijn, die in November op de LA Autoshow onthuld zal worden. Deze Countryman zal ook in Born van de band gaan rollen, naast de hatchback en cabrio die er momenteel geproduceerd worden.

Gezien Kevin ook een normale MINI met hybride-techniek spotte, lijkt het vanzelfsprekend dat ook de gewone MINI, dan wel Clubman, deze aandrijflijn-met-stekker krijgt aangemeten. In 2009 produceerde MINI al eens een volledig elektrische auto, de MINI E. Deze auto werd in kleine oplage gebouwd en werden via leasecontracten aan klanten aangeboden om zo praktijkervaring op te doen met elektrische auto’s. Het project maakte onderdeel uit van de ontwikkeling van de volledig elektrische i3.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.