De nieuwe motorenfamilie met i-Art technologie is krachtig tegen een geringe CO2-uitstoot. Hier zijn de cijfers.

De nieuwe tweeliter, viercilinder Drive-E motoren van Volvo Car Group bieden zowel rijplezier als een lage CO2 emissie. De Volvo S60 T6 met 306 pk in combinatie met de nieuwe achttrapsautomaat is de eerste auto in zijn klasse die ruim 2 pk per uitgestootte gram CO2 levert. Tevens is de S60 T6 één van de de aantrekkelijkst geprijsde auto’s met meer dan 300 pk.

De D4 met 181 pk met handmatige transmissie is de eerste dieselauto binnen zijn krachtsklasse in het D-segment met een CO2 emissie onder de 100g/km. Wat voor de Nederlandse markt betekend dat de auto in de bijtellingscategorie van 20% valt. Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering bij Volvo Car Group:

Tijdens de ontwikkelingsfase van onze Drive-E aandrijvingen, beloofden we efficiënt rijplezier naar een nieuwe dimensie te tillen. De officiële Europese NEDC certificaten bevestigen nu dat we beter presteren dan onze concurrenten als het gaat om kracht versus CO2 emissie.

Met 306 pk en een CO2 emissie van slechts 149 g/km (6,6 l/100 km) is de Volvo S60 T6 de eerste auto in het segment dat de bestuurder ruim 2 pk per uitgestootte gram CO2 biedt. De auto accelereert van 0-100 km/u in slecht 5,9 seconden.

Benzinemotor met compressor en turbo

De nieuwe tweeliter, viercilinder T6 motor heeft zowel een supercharger als een turbocharger. De supercharger wordt ingezet bij lage toeren waardoor de benzinemotor gelijk al een sterke natuurlijke trekkracht heeft. Deze mechanisch gelinkte compressor start direct bij lage toeren, terwijl the turbocharger start als de luchtstroom is opgebouwd. Derek Crabb:

We hebben een aanbod gecreëerd van, in vergelijking met motoren met meer cilinders, compactere en intelligentere motoren met sensationeel rijvermogen. Tegelijkertijd zijn we continu bezig brandstofverbruik en CO2 emissies te reduceren.

De Volvo S60 T5 met 245 pk en de nieuwe achttrapsautomaat heeft een CO2-uitstoot van 139 g/km, wat zich vertaald in een brandstofverbruik van 6,0 l/100 km.

Een klasse leidende diesel met 99 g/km

De Volvo S60 D4 met 181 pk en handgeschakelde transmissie is met een CO2 emissie van 99 g/km, en daarmee een brandstofverbruik van 3,8 l/100 km, leider in zijn klasse. De V60 D4 met wielrestrictie tot 17 inch is ook door de 100 gramsgrens gebroken volgens de NEDC norm met een emissie van 99 g/km. Beide modellen komen hiermee in aanmerking voor 20% bijtelling, ook in 2014. Zowel met handbak als achttraps-automaat.

i-Art Technologie

De Drive-E dieselmotoren beschikken over ’s werelds eerste i-Art technologie. De technologie meet per cilindercyclus de benodigde druk voor elke afzonderlijke brandstofinjector. Dit in tegenstelling tot traditionele inspuiting waarbij slechts één druksensor wordt toegepast.

Elke injector is voorzien van een eigen intelligente chip welke de injectiedruk monitort. Met de verzamelde informatie berekent het i-Art systeem per injector de juiste hoeveelheid brandstof per verbrandingscyclus. Hiermee wordt veel brandstof bespaard. Derek Crabb:

De combinatie van hogedruk injectie van 2.500 bar en i-Art technologie geeft de klant een motor met groot vermogen, verbeterd brandstofverbruik en een aanzienlijk verlaagde CO2 emissie. Het is een doorbraak die te vergelijken is met onze uitvinding van lambdasensor voor de katalytische conversie in 1976.

Voorbereid op toekomstige elektrificatie

De Drive-E motoren zijn volledig voorbereid op verdere elektrificatie in de toekomst. Door het compacte formaat van de viercilinder motoren kan de elektromotor zowel voor- als achterin het voertuig gemonteerd worden; De batterij wordt in het midden van de auto geplaatst. Derek Crabb:

Het succes van onze V60 Plug-in hybrid heeft bewezen dat er geen tegenstrijdigheid hoef te zijn tussen rijplezier en lage uitstoot. We hebben ook bevestigd dat de nieuwe XC90 in 2014 wordt geïntroduceerd met een benzine plug-in hybride aandrijving, welke aan de bovenkant van het gamma wordt gepositioneerd. De allereerste Volvo uit 1927 huisde een tweeliter, viercilinder motor. Je zou dus kunnen zeggen dat onze nieuwe Drive-E motorenfamilie eer behoud aan onze heritage.


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.