De emissie van stikstofdioxiden zat afgelopen jaar voor het eerst onder het nationale emissieplafond, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bekend. Milieudefensie zit hier het goede nieuws amper van in en verwacht dat de daling van de uitstoot van stikstofdioxiden van korte duur is en waarschuwt dat het inzetten op de verbetering van de luchtkwaliteit noodzakelijk blijft.

De zachte winter draagt voor een belangrijk deel bij aan het verminderen van de uitstoot in 2011 omdat er minder aardgas is verstookt. Daarnaast heeft verkeersminister Schultz van Haegen dit jaar op veel plekken de maximumsnelheden verhoogd waardoor de uitstoot van stikstofdioxiden door het verkeer zal groeien. Ivo Stumpe campagneleider verkeer van Milieudefensie: “Het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen en het afschaffen van 80-kilometerzones zullen zorgen voor extra luchtvervuiling door stikstofdioxiden en fijnstof, beiden zeer schadelijk voor de gezondheid.”

Daarnaast zijn nog een aantal kolencentrales in aanbouw die als ze in gebruik worden genomen ook weer zullen bijdragen aan een hogere uitstoot van stikstofdioxiden. Stumpe: “Het demissionaire kabinet heeft een slecht milieubeleid gevoerd waarbij luchtkwaliteit geen prioriteit was. Dat zullen we komende jaren merken in de uitstoot, daar kan geen zachte winter tegenop.”

De uitstoot van stikstofdioxiden zat met 259,6 kiloton nog maar net onder de norm van 260 kiloton. Stumpe: “Dat is een marge van niks. We moeten dan ook juist meer doen om de lucht te verschonen en gezondere lucht te krijgen.”


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.