Tweetakt
Milieudefensie wilt een verbod op de verkoop van vervuilende tweetakt scooters.

Vandaag opende de Volkskrant, naar aanleiding van onderzoek in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature, met een artikel over de tweetakt scooter, die tot duizenden keren vervuilender zijn dan bestelbusjes. Tweetakt verbrandingsmotoren lopen op een mengsel van benzine en smeerolie en hebben een slecht verbrandingsproces, waardoor ze veel meer fijnstof uitstoten dan andere motoren. Anne Knol van Milieudefensie:

Tweetakt is iets voor in het museum, deze fijnstofkanonnen horen niet meer thuis in het moderne verkeer. Luchtvervuiling is een groot probleem in Nederlandse steden, door het meest vervuilende verkeer aan te pakken wordt de lucht in de steden een stuk gezonder.

Naast fijnstof komen er ook giftige gassen uit de uitlaat van de verouderde scooter. Er worden bijvoorbeeld grote hoeveelheden van het kankerverwekkende benzeen uitgestoten. Tot 150 keer de norm waarbij de arbo-wetgeving in de Verenigde Staten adembescherming voorschrijft.

Luchtvervuiling kan leiden tot ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De kleinste deeltjes ultrafijnstof en roet dringen diep door in de longen en kunnen ook in de bloedsomloop komen. Ieder jaar sterven duizenden mensen eerder, vaak na een langdurige ziekte.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

tja men kan tegen woordig ook ASPEN 2t gebruiken als brand stof is 99% schoner dan normale mengsmering ASPEN 2t IS WEL DUURDER OM DAT HET SPECIAAL is maar is beter voor de gezondheid en mileu .

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.