Samen met buurtbewoners in Rotterdam-Noord hing Milieudefensie onlangs het vijftigste Nederlandse burgermeetpunt voor luchtkwaliteit op. De buisjes, die de kwaliteit van de lucht meten, worden op verzoek van omwonenden opgehangen op het speelplein van een basisschool, omdat gezonde lucht op die plek extra belangrijk is.

De Rotterdamse Imelda Basisschool is de vijftigste plek in Nederland waar een burgermeetpunt wordt opgehangen sinds Milieudefensie in oktober vorig jaar begon met de metingen. In Rotterdam is de school het negentiende meetstation, ook in andere grote steden als Amsterdam en Den Haag hangen buisjes. Daarmee wordt overal een jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide – een goede indicator van ongezonde lucht – gemeten. Die hoeveelheden zijn volgens de milieuclub vaak hoger dan die waar de papieren rekenmodellen van de overheid op uitkomen.

‘Mensen willen graag weten hoe het in hun buurt, bij hun werk of bij de school van hun kinderen met de luchtkwaliteit gesteld is,’ aldus Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie. Hoge concentraties luchtvervuiling veroorzaken longklachten zoals astma en kanker, maar ook hart- en vaatziekten en tal van andere aandoeningen.

Gasmaskers
Bij de lancering van het vijftigste meetpunt gingen de Rotterdamse buurtbewoners verkleed als gezonde-lucht-brigade: in witte pakken en met gasmaskers op hangen zij het buisje op bij de Imelda Basisschool aan de Veurstraat. Vervolgens reden ze per tandem naar het gezondheidscentrum aan de Rotterdamse Talmastraat/Schieweg, waar ook een buisje wordt geplaatst. Buurtbewoner Zoé Baart: ‘Wij willen het probleem van luchtvervuiling hier concreet maken, door in de wijken waar mensen wonen, werken en naar school gaan te meten hoe het daadwerkelijk gesteld is met de luchtkwaliteit.’

Uit de monitoringsrapportage over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, die staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat in het grootste deel van Nederland de luchtkwaliteit de laatste jaren sterk verbeterde. De gemiddelde concentratie stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) waaraan de bevolking wordt blootgesteld, zal van 2011 tot 2015 verder dalen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.