D66, GroenLinks en de PvdA willen een maximumsnelheid in het centrum van Amsterdam van dertig kilometer per uur en kiezen voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers, blijkt uit een vandaag bekend geworden bestuursakkoord.

Voor een hogere verkeersveiligheid en betere luchtkwaliteit wordt in het hele stadsdeel, met uitzondering van de Prins Hendrikkade en de route Weesperstraat/Kattenburgerstraat, moet 30 km/u de maximumsnelheid worden. “Dit is goed nieuws voor de luchtkwaliteit in de stad,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Met lagere snelheden wordt fietsen ook aantrekkelijker en dat leidt gelijk tot minder uitstoot in de binnenstad. Dat betekent dat de lucht die Amsterdammers inademen een stuk gezonder wordt.”

Daarnaast is Milieudefensie ook blij met de wens om zwaar en vervuilend vervoer in de stad te vervangen voor schonere wagens. Stumpe: “Amsterdam wordt op deze manier een voorbeeld voor andere Nederlandse steden in de aanpak van luchtvervuiling.”

Milieudefensie heeft in de vier grote steden in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen campagne gevoerd voor maatregelen tegen luchtvervuiling. Zo lanceerde de organisatie een kieswijzer en organiseerde verkiezingsdebatten over luchtvervuiling in de grote steden. “Het is goed om te zien dat de partijen in Amsterdam werk maken van hun beloftes om de lucht in de hoofdstad schoon en gezond te krijgen.”


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.