Milieudefensie en burgers starten komende dinsdag met het meten van de luchtkwaliteit. Om half negen wordt het eerste meetpunt in gebruik genomen aan de Wibautstraat in Amsterdam, omwonenden gaan het eerste meetbuisje ophangen en worden hierbij geholpen door de gezonde-lucht-verplegers van Milieudefensie. Dit is de aftrap van een landelijke actie waarbij op tientallen locaties gemeten gaat worden hoe gezond of ongezond de lucht is.

Drukke gebieden
“Er wordt maar op weinig plekken echt gemeten hoe ongezond de lucht is en dat zijn vaak niet de plekken die voor mensen van belang zijn,” aldus de voorlichter van Milieudefensie. “Wij willen daarom nu met mensen gaan meten op locaties die voor hen echt van belang zijn, in drukke gebieden waar mensen werken, wonen of waar hun kinderen naar school gaan en dagelijks de vieze lucht inademen.”

Meetmethode
Er wordt een jaar lang gemeten op de locaties om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit. Het meten gebeurd met Palmesbuisjes, die ook door overheidsdiensten als het RIVM en de GGD worden gebruikt om de luchtkwaliteit in beeld te brengen. Met deze buisjes wordt stikstofdioxide gemeten. Stikstofdioxide is de belangrijkste indicator voor andere vormen van luchtverontreiniging en is dit dan ook de stof waar in het luchtkwaliteitsbeleid naar wordt gekeken. In de atmosfeer wordt stikstofdioxide ook omgezet in ozon en secundair fijnstof.

Aandringen
Milieudefensie wil samen met burgers het probleem van ongezonde lucht in kaart brengen om zo bij gemeenten om maatregelen te kunnen aandringen. Daarbij valt te denken aan het laten gelden van milieuzones voor vervuilend personenverkeer, het stimuleren van gebruik van fiets en openbaar vervoer en inzetten op lagere snelheden en een betere doorstroming.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.