Milieudefensie: EU-Commissie doet te weinig tegen vervuilling
De organisatie meent dat de Europese Commissie te soepele grenzen stelt voor broeikasgassen en dat burgers en ondernemers voor de gek worden gehouden.

In Parijs zijn afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot anderhalve graad. Hierbij is afgesproken dat Nederlandse huishoudens, kleinere bedrijven, boeren en vervoerders (zogeheten kleinverbruikers) in 2030 minimaal 36 procent minder broeikasgassen mogen uitstoten dan dat in het jaar 2005 het geval was.

Milieudefensie meent echter dat een daling van 55% noodzakelijk is om de afspraak van maximaal anderhalve graad verhoging na te kunnen komen. De norm van 36% is volgens de organisatie te zuinig en bovendien kunnen hiermee ondernemers worden gedupeerd, als zij investeringen doen die uiteindelijk niet genoeg bijdragen aan de oplossing van het probleem.

Overigens is Milieudefensie niet de enige organisatie die openlijk vraagtekens plaatst bij de normen van de Europese Commissie. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving denkt dat meer aan de lange termijn moet worden gedacht en dat serieuze maatregelen nodig zijn.

Om de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen, zullen huizen moeten worden aangepast en dient de focus te worden verlegd naar het opwekken van duurzame energie. Daarbij zou men meer gebruik moeten maken van openbaar en/of elektrisch vervoer. De enige manier om de uitstoot door de landbouwsector te laten afnemen, is volgens de organisatie het laten krimpen van de veestapel.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.