De Duitse Keuringsinstantie TÜV Süd heeft de Mercedes E300 BlueTEC HYBRID het Milieucertificaat toegekend. Dit is gebeurd basis van het Life Cycle Assessment waarbij een auto over de gehele levensduur wordt beoordeeld op milieu-aspecten. De toekenning van het certificaat valt samen met de marktintroductie van de E300 BlueTEC Hybrid, die in aanmerking komt voor 20% bijtelling.

Zuinigheidssedan
De E 300 BlueTEC HYBRID is de eerste Mercedes met diesel-hybride-aandrijving. Met een gemiddeld verbruik van 4,2 l/100 km (CO2: 109 g/km) is het volgens de Duitse autobouwer de zuinigste limousine in zijn klasse. Bij de TÜV kreeg de auto op basis hiervan een A+ notering voor energie-efficiency. Door de gunstige verbruik- en emissiecijfers heeft de E 300 BlueTEC HYBRID in ons land een A-label.

Het Life Cycle Assessment
Het Life Cycle Assessment zoals het werd uitgevoerd door de TÜV is gebaseerd op de ISO 14062-norm. Dat betekent dat een auto over de gehele levensduur wordt beoordeeld op milieu-aspecten: van productie via gebruik (250.000 km) tot en met recycling. Uit dit assessment bleek dat de E300 BlueTEC HYBRID over die levensduur maar liefst 23% minder CO2 uitstoot dan de vergelijkbare E300 CDI BlueEFFICIENCY.

Gemaakt van karton
Recycling is een belangrijk aspect in het Life Cycle Assessment. De E 300 BlueTEC HYBRID voldoet nu al aan de strenge nieuwe norm die vanaf 2015 van kracht is. Deze schrijft een recyclingsverhouding van 95 gewichtsprocent voor. Hiermee is bij de ontwikkeling al rekening gehouden, niet alleen als het gaat om de metalen maar ook op andere vlakken. Zo maakt de auto gebruik van 43 componenten die volledig van gerecyclede plastics zijn gemaakt. Het totale gewicht van deze onderdelen bedraagt 41,5 kg. Ook zijn er 44 componenten gemaakt van natuurlijke materialen (totaal gewicht: 21 kg) in de auto verwerkt. Zo is de vloer in de bagageruimte gemaakt van een kartonnen honingraatstructuur.

De E300 BlueTEC HYBRID
De E 300 BlueTEC HYBRID maakt gebruik van het modulaire hybrideconcept van Mercedes-Benz. In dit geval werkt een viercilinder CDI (150 kW/204 pk) samen met de compacte hybridemodule waarvan de elektromotor een vermogen van 20 kW (27 pk) levert. De E300 in hybridevorm is leverbaar als Limousine en Estate. De prijslijst vermeldt bedragen vanaf €56.460 (Limousine) en €60.650 (Estate).


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.