Fisker Karma PC Hooftstraat
Bewust kiezen voor zuinig autorijden is anno 2014 bijna onmogelijk.

Dit is de conclusie die wordt getrokken in een onderzoek van GfK in combinatie met klantgegevens van AllSecur autoverzekeringen met een zuinige benzineauto en elektrische auto’s. Het grootste aandeel in zuinige auto’s (jonger dan 1 jaar en lichter dan 1000 kilo) zien we terug in Flevoland, Zuid-Holland en Gelderland. Ook de elektrische auto is geliefd in de stedelijke provincies; Utrecht, Flevoland en Noord-Holland zijn de koplopers. Hier tegenover staan de landelijke provincies zoals respectievelijk Zeeland, Groningen, Drenthe en Friesland waar zowel minder zuinig als elektrisch wordt gereden.

infographic-zuinige-auto-ev-nl

Uit cijfers van het CBS is bekend dat Randstadbewoners het meest verdienen; zij hebben het geld om een elektrische ofwel zuinige auto aan te schaffen. Ook blijkt leeftijd een rol te spelen; de gemiddelde leeftijd van de autobezitter is 40 jaar. De zuinige en elektrische autorijders zijn gemiddeld 6 jaar ouder. GfK onderzocht de houding van mannen en vrouwen ten opzichte van een milieuvriendelijke auto. Gfk: “Ongeveer 7 op de 10 Nederlanders geeft aan het milieu belangrijk te vinden, maar is niet bereid hiervoor extra te betalen. Vrouwen zijn hierin iets stelliger dan mannen (71% versus 66%).” De Nederlandse autobezitter heeft dus wel oog voor het milieu maar houdt de hand op de knip.

In 2014 is het belastingvoordeel vanuit de overheid aangescherpt en vallen alleen de zeer zuinige hybride auto’s onder aantrekkelijke voorwaarden. Ron Adams, brand manager bij AllSecur:

Deze auto’s zijn voor Jan Modaal gewoonweg niet betaalbaar. Een oplossing zou kunnen zijn om vanuit de overheid voordelen aan te reiken op provincie- en inkomensniveau. Want op deze manier doen we het milieu te kort.

Foto: thijsied


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.