Solar Highways
Solar Highways is een innovatief en duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en de partners ECN en SEAC.

Het is een demonstratieproject voor een geluidscherm dat zowel verkeerslawaai tegenhoudt als energie opwekt. Het geluidscherm wekt aan twee kanten energie op met zonnepanelen die zijn geïntegreerd in de geluidwerende constructie. Voor de realisatie van het project heeft de Europese Commissie via het LIFE+-programma een subsidie toegekend.

Vorige week zijn de eerste geluidwerende zonnepanelen voor Solar Highways gemonteerd en is dus een belangrijke mijlpaal bereikt. Het innovatieve zonnegeluidscherm begint nu vorm te krijgen. Medio oktober zijn alle 136 glazen zonnepanelen van elk 6m breed x 2m hoog gemonteerd en vormen ze een 400 meter lang zonnegeluidscherm aan de oostzijde van de A50 in Uden.

Van september tot medio oktober worden de overige geluidwerende zonnepanelen geplaatst. In november zal het kabelwerk en de elektrische installatie worden afgerond, gevolgd door het testen daarvan. De ingebruikname en de eerste levering van energie door Solar Highways is gepland in december 2018.

Vervolgens zal vanaf december 2018, gedurende 18 maanden, de energieopbrengst van het zonnegeluidscherm nauwkeurig worden gemeten door Solar Energy Application Centre (SEAC). Daarbij wordt onder andere getest met verschillende schoonmaakregimes. De uitkomsten worden gebruikt om een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidschermen.

Met dank aan Erik voor de tip!


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.